Попит завантажить ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит завантажить ГТС

Енергетика
458
Ситуація на ринку сприяє "Газпрому" - за підсумками поточного року його експортні постачання, згідно з попередніми розрахунками, перевищать докризовий рівень. Якщо подібна тенденція збережеться, потужності української газотранспортної системи в перспективі будуть значно затребувані.
Обсяг постачань російського газу в 2011 р. в країни далекого зарубіжжя перевищить докризовий рівень. Про це вчора заявив заступник голови Державної думи РФ, президент Російського газового товариства Валерій Язєв. За його словами, найближчим часом Росія не чекає від європейських країн збільшення обсягів використання сланцевого газу, а також поновлюваних джерел енергії.
Тому є передумови для нарощення "Газпромом" доходів від експорту в країни ЄС, які забезпечують монополії найбільші прибутки. "Суттєвої альтернативи газу для забезпечення безпеки Європи немає. Для Росії я сьогодні бачу сприятливу ситуацію", - відзначив Валерій Язєв.
Політик, якого багато експертів називають "головним лобістом інтересів "Газпрому", звернув увагу, що для Росії в даний час головним напрямом по експортних постачаннях залишається Європа, незважаючи на позитивну динаміку в розвитку торгівлі газом з Південною Кореєю і Японією.
Причини стабільної орієнтації "Газпрому" на ринки Євросоюзу пов'язані зі зростанням споживання цього виду палива в регіоні, що провокує збільшення його вартості. Проте ще необхідний час, аби попит вийшов на докризові показники і став перевищувати їх. В той же час глава "Газпрому" Олексій Міллер минулого тижня говорив, що російський холдинг в травні збільшив експорт газу в Європу на 30% і тенденція зростання зберігається.
В "Газпромі" чекають, що завдяки таким оптимістичним перспективам щодо збільшення експорту через декілька років будуть затребувані потужності не лише української газотранспортної системи (близько 142 млрд. куб. м на рік), але і нових магістралей, що будуються, в обхід України - "Північний потік" по дну Балтійського моря і "Південний потік" через Чорне море. Українська влада не раз висловлювала побоювання, що після введення в експлуатацію "Південного потоку" транзит російського газу через територію нашої країни різко знизиться або взагалі буде припинений.
Зокрема, минулого тижня Міненерговугілля поширило повідомлення, в якому йдеться, що "ГТС України може прийняти додаткові обсяги російського газу для транзиту до країн Європи без розширення існуючої системи магістральних газопроводів". Так відомство відреагувало на заяву єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера про наміри ЄС не вводити невиправдані бюрократичні обмеження для будівництва газопроводу "Південний потік", оскільки "Європа розуміє важливість цього проекту".
Спокійніше до нових російських проектів ставиться прем'єр Микола Азаров, який заявив, що вони не вплинуть на необхідність використання української ГТС для постачань газу до Європи. "У зв'язку зі зростанням потреб Євросоюзу в газі, актуальність і модернізація експлуатації нашої газотранспортної системи не знижується. І ці два обхідні маршрути ("Південний потік" і "Північний потік".- "і"), безумовно, збільшать незалежність Росії з точки зору постачань газу, але в той же час збережуть необхідність використання нашої ГТС", - підкреслив глава українського уряду.
Зараз частка "Газпрому" на європейському газовому ринку становить 21%, і в найближчі десять років, за різними прогнозами, вона має зрости до 26-30%. Одна з важливих передумов для цього, на думку експертів, наміри європейських країн скоротити атомну енергетику (можливість цього стали обговорювати в ЄС після нещодавньої аварії на АЕС в Японії.- "і"). "У зв'язку з переглядом ставлення до атомної енергетики, у європейських споживачів ослабне важіль тиску на концерн, аргументів для вимоги знижки буде вже менше", - вважає Дмитро Лютягін, заступник начальника управління інвестаналізу компанії "Алорінвест".
Проте один з учасників газового ринку, опитаних "і", не погодився з подібним твердженням. Це, зокрема, пов'язано з позицією самої Європи, яка не бажає розширення присутності "Газпрому" на своїй території. "Аби цього добитися, "Газпрому" потрібні успішна маркетингова політика, помірна цінова і контрактна політика - тобто все, що забезпечить зміцнення конкурентної стратегії", - відзначив експерт. При цьому він звернув увагу, що за останні два роки Росія добувала менше газу, ніж США, де стали активно розвивати нетрадиційні джерела блакитного палива. Тому в даний час зберігається велика конкуренція за споживача на світовому газовому ринку, і в перспективі вона ще може зрости.
Експорт "Газпрому"
В поточному році "Газпром" розраховує експортувати до Європи 151,5 млрд. куб. м газу проти 139 млрд. куб. м торік. Таким чином, в 2011 р. цей показник може зрости в порівнянні з 2010 р. майже на 9%.
За підсумками 2009 р. "Газпром експорт" поставив в далеке зарубіжжя 140,25 млрд. куб. м російського газу, виручка склала $42,5 млрд.
В 2008 р. експортна виручка "Газпрому" була вища від показника 2009 р. більш ніж на третину - $65 млрд. (зростання в 1,6 разу в порівнянні з 2007 р.); обсяг експортних постачань в далеке зарубіжжя склав 179 млрд. куб. м газу.
Через Україну в Європу в даний час транспортується до 80% російського газу.
Київ планує провести масштабну модернізацію української ГТС, перший етап якої почнеться цього літа, і хоче залучити до цього процесу Росію і ЄС.
В той же час Євросоюз проводить політику диверсифікації джерел енергії та її постачальників, зокрема, для зниження залежності від газу і нафти з РФ.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас