Ъ: Підрядний союз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Підрядний союз

Казна та Політика
1902
Митний союз застосовує перші санкції до українських імпортерів. Захисні заходи, що діють зараз стосовно українських металургів в Росії, незабаром почнуть діяти в Білорусії і Казахстані. У результаті український експорт фактично буде витиснений з цих ринків, побоюються виробники.
Комісія Митного союзу (МС) прийняла перше рішення стосовно України - затвердила список товарів, яких торкнуться антидемпінгові і спеціальні захисні заходи, що діють в будь-якій з країн союзу. Згідно з рішенням №648 від 19 травня, оприлюдненим вчора комісією, ці заходи стосуватимуться сталевих (діаметром до 820 мм) і неіржавіючих труб з України, а також поліамідної технічної нитки (скловолокно), столових приладів, машинобудівних кріплень і кріпильних виробів. "В основному ці заходи були введені в Росії. Тепер їх дія буде поширена на Білорусію і Казахстан. Єдиний виняток - скловолокно, це білоруська ініціатива", - розповіло джерело в Мінекономрозвитку (МЕРТ).
Фактично українська продукція тепер буде витиснена з ринків Казахстану і Білорусії, упевнені експерти. "Введенням мита на українські товари скористаються російські конкуренти, які дістануть можливість наростити свою присутність в Казахстані і Білорусії", - вважає заступник керівника департаменту з питань гірничо-металургійного комплексу "Держзовнішінформу" В'ячеслав Попов. Програють від введення цих заходів і споживачі, вважає керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Андрій Герус: "Як показує практика, введення антидемпінгових або спеціальних заходів веде до пропорційного підвищення цін на продукцію".
Швидше за все цим дії МС проти України не обмежаться, вважає глава підкомітету Верховної ради (ВР) з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков (Партія регіонів). "Раз країни, що входять до Митного союзу, становлять єдине економічне ціле, то вони мали синхронізувати захисні заходи, що проводяться. Швидше за все до 1 липня (початок дії МС, - ред) ми побачимо ще й інші кроки, які можна назвати недружніми до країн, що не входять до союзу", - відзначає Олексій Плотніков. "Можливості для подальших обмежень дуже великі - достатньо пригадати санітарні норми і стандарти", - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
В МЕРТ позицію з даного питання ще не сформували, говорить джерело. Але, за словами уповноваженого Кабінету міністрів по співпраці з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕС Валерія Мунтіяна, це питання обговорюватиметься в ході зустрічі прем'єр-міністрів України і Росії 7 червня. "Зараз в Митному союзі обговорюється багато ініціатив. Але жодних рішень до 7 червня прийнято не буде, а на двосторонній зустрічі, можливо, знайдеться компроміс", - пояснив він. Річ у тому, що для набрання рішення ТС чинності уряд Росії, Білорусії і Казахстану повинні ще укласти відповідні міжнародні договори з Україною, розширивши на всю територію ТС сферу дії Угоди про регулювання постачань деяких видів сталевих труб, підписаним МЕРТ РФ і Мінекономіки України.
Україна може застосувати у відповідь санкції до членів союзу, говорить Олексій Плотніков. "Адже ми теж можемо розповсюдити дію захисних заходів стосовно продукції однієї з країн Митного союзу на всю організацію. Думаю, у результаті ми будемо змушені сісти за стіл переговорів і домовлятися про скасування частини обмежень", - вважає він.
Правда, поки неясно, наскільки рівносильними можуть бути такі взаємні санкції. Дані про те, на яку суму імпортуються до України товари з країн МС, отримати не вдалося. Зокрема, за даними "Держзовнішінформу", в 2010 році в країни МС було імпортовано труб, які підпадають під дію мита, на суму $640 млн. Найбільшим в Україні виробником і експортером цих труб є трубно-колісна компанія "Інтерпайп". Найбільший виробник неіржавіючих труб - холдинг Centravis, машинобудівного кріплення - Дружковський завод металевих виробів, а єдиний в Україні виробник поліамідних технічних ниток - "Чернігівське хімволокно".
Суворі заходи проти українського експорту є відповіддю на небажання України вступати до Митного союзу, впевнений Василь Юрчишин. "Російське керівництво неодноразово заявляло, що без вступу до МС Україну чекає введення обмежень проти експорту", - відзначає експерт. З такими висновками погоджується і заступник глави комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Сергій Терьохін ("БЮТ-Батьківщина"): "Синхронізація захисних заходів Митним союзом - нормальний процес. Але зараз ми бачимо, що рішення приймаються лише на користь російських виробників".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас