ДКЦПФР включила до складу наглядової ради Нацдепозитарію представників НБУ, УАІБ і ПФТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР включила до складу наглядової ради Нацдепозитарію представників НБУ, УАІБ і ПФТС

Фондовий ринок
323
Членами наглядової ради Національного депозитарію України (НДУ, Київ) стали чотири представники Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР), по три представника Нацбанку і держбанків, а також представники Української асоціації інвестиційного бізнесу та біржі ПФТС.
Як повідомила ДКЦПФР, відповідне рішення схвалено у вівторок на засіданні комісії.
Регулятор уточнює, що членами наглядової ради НДУ стали Анатолій Амелін, Олексій Тарасенко, Інна Мартиненко (усі - ДКЦПФР), Юрій Бойко (директор АРІФРУ, підконтрольного ДКЦПФР), Олена Щербакова, Олександр Дубіхвост (обидва - НБУ), Андрій Болтян (перший заступник голови правління НДУ), Богдан Лупій (ПФТС), Андрій Рибальченко (УАІБ), Андрій Юр'єв (Укрексімбанк), Ірина Балагура, Борис Приходько (обидва - Ощадбанк).
"Серед перших кроків наглядового органу НДУ - проведення першого засідання та погодження заходів щодо додаткової емісії акцій депозитарію відповідно до рішення зборів акціонерів від 27 квітня", - відзначає ДКЦПФР.
Як повідомлялося, акціонери НДУ 27 квітня змінили керівництво, призначивши головою правління Сергія Румпа, який в 2002-2011 рр. очолював ТОВ "Об'єднана реєстраційна компанія" - цей реєстратор обслуговував основні гірничо-металургійні підприємства холдингу СКМ.
Крім того, збори задовольнили заяву про відставку глави наглядової ради (НС) Віктора Івченка і призначили на цю посаду Вікторію Кононіхіну, яка з грудня 2010 року працює першим заступником голови правління Укрексімбанку.
Акціонери зберегли чисельність НС в 12 осіб плюс голова, при цьому всі 12 осіб - представники ДКЦПФР, які й були призначені рішенням комісії від 31 травня.
Наразі в Україні існують три працюючі депозитарії: комерційний ВДЦП (обслуговує активи на суму близько 510 млрд грн), державний НДУ (111 млрд грн) і депозитарій державних цінних паперів Нацбанку (148 млрд грн). За НДУ законом закріплено три виняткові функції: кодифікація, стандартизація та встановлення кореспондентських відносин з іноземними депозитаріями.
ВДЦП і НДУ останніми роками були в ситуації конфронтації. На початку 2011 року влада активізувала роботу зі створення в країні центрального депозитарію, обравши його базою НДУ. В кінці квітня держава в особі ДКЦПФР, що володіє 86% у Нацдепозитарії, поставила перед його новим керівництвом завдання вивчити можливість створення з ВДЦП групи або холдингу шляхом обміну акціями.
Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", дії ДКЦПФР узгоджені з НБУ, який є найбільшим акціонером ВДЦП з пакетом 22,86%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас