Експерт: Валютні кредити потрібно повертати у гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Валютні кредити потрібно повертати у гривні

Кредит&Депозит
1091
Ухвалення закону про заборону в Україні видачі та отримання споживчих кредитів в іноземній валюті - хороший крок, однак викликає деякі побоювання експертів. Зокрема, як зазначив голова інвестиційної групи ТАСК Сергій Бродович, "схвалення такого рішення у період нестабільності викликає певні соціальні проблеми".
Експерт вважає, що ні кредитів, ні депозитів в іноземній валюті не повинно бути взагалі. "Якщо Нацбанк веде правильну монетарну політику, то такого бути не повинно. Це означає серйозні недоліки в роботі, або злу волю. Навіть якщо в них (у НБУ) є за показниками, що курс (гривні) повинен слабшати, то як раніше у нас було - був встановлений коридор - і в рамках цього коридору гривня рухалася в тому чи іншому напрямку", - зазначив Бродович.
На його думку, основне завдання Національного банку - це стабільність національної валюти. "І якщо Нацбанк буде виконувати свою функцію, то все буде добре. Тому що якщо валюта буде стабільна, то люди будуть зацікавлені вкладати в депозити в гривні та брати кредити у гривні. А кому потрібні кредити у валюті, не питання, хай беруть, але за однієї умови - віддавати ти повинен у гривні, щоб все було прив'язано до національної валюти", - говорить глава інвестгрупи ТАСК.
"У нас найбільша проблема - це доларизація економіки", - акцентував Бродович. "Я завжди злюся, що живучи на території держави України, всі послуги мені пропонують в доларах або євро, наприклад, орендну ставку або участь у семінарі. Я завжди питаю, а чому не ієнах або не у валюті Буркіна-Фасо... Доти, доки ми це не зламаємо, у нас нічого не вийде. Ми повинні шанувати власну валюту", - вважає експерт.
Відзначимо, на засіданні 2 червня Верховна Рада має намір ухвалити в першому читанні законопроект № 7351, яким законодавчо буде закріплено заборону видачі та отримання споживчих кредитів в іноземній валюті на території України.
На цьому наполягає Нацбанк. Як зазначив в інтерв'ю одному з українських ЗМІ глава НБУ Сергій Арбузов, позиція НБУ з видачі валютних кредитів населенню залишається незмінною і жорсткою: для позичальників, що не мають доходів у валюті, валютних кредитів не буде. При цьому регулятор не має наміру робити банкам поступки в цьому питанні.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас