Європейський суд з прав людини не знайшов політичної складової в справі Ходорковського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський суд з прав людини не знайшов політичної складової в справі Ходорковського

Кримінал
289
Європейський суд з прав людини відмовився визнати юридичне переслідування Михайла Ходорковського політично вмотивованим, повідомляє РБК.
При цьому Страсбурзький суд постановив, що права Ходорковського були істотно обмежені після його арешту в 2003 р., зазначивши, що сам арешт і утримання бізнесмена під вартою були здійснені з процесуальними порушеннями. Згідно з рішенням суду, влада РФ повинні будуть виплатити Ходорковському 24 тис. євро (компенсації + судові витрати), передає Associated Press.
Відзначимо, що 25 травня 2011 року глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Кетрін Ештон висловила розчарування у зв'язку з рішенням Мосміськсуду щодо екс-глави ЮКОСа Ходорковського і колишнього керівника МФО "Менатеп" Платона Лебедєва.
"ЄС звертається до Росії з проханням продемонструвати прихильність верховенству закону", - йдеться в заяві. А правозахисна організація Amnesty International визнала Ходорковського і Лебедєва в'язнями совісті.
Нагадаємо, що 24 травня 2011 року Мосміськсуд зменшив термін ув'язнення екс-главі НК "ЮКОС" Ходорковському і колишньому керівнику МФО "МЕНАТЕП" Лебедєву в другій кримінальній справі з 14 до 13 років. Як повідомили в суді, таким чином, вони вийдуть на свободу в 2016 р.
Раніше, 15 квітня, Верховний суд РФ скасував останнє продовження арешту Ходорковському і Лебедєву, попереднє вироком. Судова колегія у кримінальних справах Верховного суду РФ 15 квітня розглянула наглядову скаргу адвокатів на судові рішення, які продовжували термін утримання під вартою Ходорковського і Лебедєва.
Відзначимо, протягом минулого року прокуратура неодноразово домагалася продовження терміну арешту Ходорковському. Так, в травні 2010 р. Мосміськсуд визнав законним відповідне рішення Хамовнічного суду Москви, через який колишній глава ЮКОСу звернувся з відкритим листом на адресу голови Верховного суду РФ В'ячеслава Лебедєва.
Нагадаємо, в травні 2005 р. Ходорковський і Лебедєв були визнані винними за шістьма статтями Кримінального кодексу РФ і засуджені до дев'яти років позбавлення волі. Пізніше термін покарання був скорочений до восьми років, після чого співвласники ЮКОСа були етаповані для виконання вироку в колонії.
Другу кримінальну справу за звинуваченням у розкраданні 350 млн т нафти було порушено у 2006 р. У 2009 р. колишні керівники ЮКОСу перевезені до Москви на судовий процес і відтоді перебували у столичному СІЗО.
Згідно з вердиктом від 30 грудня 2010 р., Хамовнічеський суд Москви засудив Ходорковського і Лебедєва до 14 років позбавлення волі за ч.3 ст.160 (привласнення або розтрата, вчинені з використанням свого службового становища, а також у великому розмірі), ч.3 ст.174.1 (легалізація (відмивання) грошових коштів або іншого майна, набутих у результаті скоєння злочину, організованою групою) Кримінального кодексу РФ. Термін відбування покарання для Ходорковського вважається з 25 жовтня 2003 р., для Лебедєва - з 2 червня 2003 р. Таким чином, Ходорковський і Лебедєв повинні були вийти на свободу у 2017 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас