З цеглою за грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З цеглою за грошима

Казна та Політика
1202
Будівельна галузь - одна з найбільш постраждалих в кризу. Не дивно, що така, яка здавалася такою привабливою для інвесторів в докризовий період, протягом двох кризових років вона змушена була виживати за рахунок власних резервів. До відсутності можливості залучення фінансування і стрімкого падіння попиту на нерухомість девелопери опинилися не готові. Як результат - погіршення платоспроможності, невиконання своїх зобов'язань і заплямована ділова репутація. До недавнього часу не тільки вітчизняні девелопери, а й їхні колеги з країн СНД навіть і не думали про залучення капіталу на західних ринках. Однак крига, схоже, скресла.
Так ще в квітні першою ластівкою стала російська девелоперська компанія "Еталон Груп", яка успішно розмістилася на Лондонській фондовій біржі. Про свої плани залучити капітал у Лондоні чи Варшаві оголосив і один з найбільших українських девелоперів - компанія ТММ. За рахунок вторинного розміщення акцій восени 2011 р. - навесні 2012 р. девелопери розраховують залучити $100 млн.
Експерти вважають, що шанси ТММ на успішне розміщення високі. "Вважаю, що осінь - реальний період для розміщення ТММ. Компанія вже має публічний статус, а інвестори знають, що це якісний актив", - говорить керівний директор ІК Phoenix Capital Олександр Скубенко. При цьому, додає він, ділова репутація ТММ на відміну від інших компаній будівельної галузі в кризу постраждала найменшим чином. Вселяють оптимізм і фінансові показники компанії.
На відміну від збиткового 2009 р. компанія в 2010-му зафіксувала прибуток у $17 млн., що досить близько до її показників дворічної давності ($23 млн. прибутку в 2008 р.).
На думку Таїсії Шепетко, старшого аналітика ІК Dragon Capital, з огляду на цікаві проекти в портфелі ТММ і той факт, що компанія є вертикально-інтегрованою (однією з небагатьох в галузі. - авт.), це розміщення буде користуватися попитом. Крім того, грають свою роль і загальні тенденції в галузі. "Інтерес інвесторів до деяких секторів нерухомості, таких як торговельний та готельний, вже помітно виріс на тлі зростання обсягів товарообігу, а також розвитку готельної інфраструктури в рамках підготовки до Євро-2012", - відзначає вона.
Але в цілому для українських девелоперів двері на західні ринки капіталу ще зовсім не відкриті. Опитані експерти вважають, що максимум, на що можна очікувати від них в перспективі одного року, це одне-два IPO. І якщо вони відбудуться, то, швидше за все, вже наступної весни. Тоді і баланси у компаній будуть дещо кращим. "Галузь нерухомості ще не оговталася після кризи. Такі показники, як кількість угод з купівлі-продажу, а також будівництво нових площ наразі все ще перебувають значно нижче за передкризові значення", - пояснює Віталій Горовий, аналітик ІК Concorde Capital. До того ж набагато більший інтерес у інвесторів поки викликають інші активи в Україні. Крім традиційно популярного вітчизняного сільськогосподарського сектору зараз у фаворі також сировинні компанії та машинобудівні підприємства.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас