Ходорковський має намір просити про умовно-дострокове звільнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ходорковський має намір просити про умовно-дострокове звільнення

Кримінал
340
Колишній глава концерну ЮКОС Михайло Ходорковський планує звернутися з клопотанням про умовно-дострокове звільнення (УДЗ), проте не визнає свою провину в розкраданні нафти. Про це повідомляє в понеділок, 30 травня, інтернет-портал РИА "Новости" із посиланням на адвоката Вадима Клювганта. Він пояснив, що, згідно з роз'ясненнями Конституційного суду РФ і змістом КПК РФ, Ходорковський має право просити про УДЗ, не визнаючи свою провину. Клювгант також уточнив, що Ходорковський має намір звернутися з клопотанням про УДЗ до суду за місцем ув’язнення.
На даний момент Ходорковський і його діловий партнер Платон Лебєдєв утримуються в СІЗО "Матроська тиша" в Москві. Від коментарів з приводу можливого часу подачі клопотання адвокат відмовився.
Хамовнічеський суд Москви в грудні 2010 року засудив Ходорковського і Лебєдєва до 14 років колонії кожного за звинуваченням в розкраданні 200 мільйонів тонн нафти і відмиванні виручки. З врахуванням першого вироку від 2004 року, за яким вони отримали вісім років позбавлення волі, і проведеного в ув'язненні часу термін їх покарання закінчувався в 2017 році. Мосміськсуд 24 травня зменшив покарання екс-главі ЮКОСу і колишньому керівнику МФО МЕНАТЕП на один рік. Тепер Ходорковський і Лебєдєв можуть вийти на свободу в 2016 році.
Агентство "Інтерфакс" нагадує, що увечері в неділю на телеканалі НТВ в ефірі програми "Центральне телебачення" були процитовані відповіді Ходорковського на письмові запитання. Журналісти програми запитали: "Ви послідовно відмовлялися добиватися умовно-дострокового звільнення, а тим більше відмовлялися просити про помилування. Що має статися, щоб ви вирішили передумати?" "Я відмовляюся визнавати рішення судів, оскільки їх оскаржать. Але своїм правом на умовно-дострокове звільнення обов'язково постараюся скористатися", - заявив Ходорковський.
Журналісти програми поцікавилися також, як він оцінює вирок у так званій "другій справі", враховуючи, що обсяг інкримінованих розкрадань Ходорковському понизили втричі, а термін - всього на рік. "Що ви бачите за цим: знущання чи все-таки надію?" - адресували колишньому співвласнику ЮКОСу своє запитання журналісти "Центрального телебачення". На це засуджений підприємець заявив: "Мені байдужі косметичні хитрування суддівських бюрократів. Заява, що нафту в Сибіру треба продавати за ціною Роттердама, досить безумна, аби її коментувати".
Тим часом захист колишнього керівника МФО МЕНАТЕП Платона Лебєдєва також розглядає питання про те, щоб слідом за Ходорковським подати відповідне клопотання. Ми вважаємо, що достатньо підстав для того, щоб суд вирішив питання позитивно", - сказав "Інтерфаксу" адвокат Лебєдєва Костянтин Ривкін. В той же час він визнав, що можуть з'явитися надумані перешкоди для виходу колишніх керівників нафтової компанії по УДЗ. "Наші процесуальні опоненти дуже винахідливі на всякі вигадки. Може бути все що завгодно: наявність погоди, її відсутність, папір не тієї якості і так далі", - додав він.
"З точки зору закону, враховуючи, що наших підзахисних засудили до 13,5 років позбавлення волі, Лебєдєв на сьогоднішній день відбув майже на 1,5 роки більше половини терміну, відповідно, у нього таке право з'явилося давно. Ми цим не скористалися раніше, оскільки йшов судовий процес з непередбачуваними наслідками", - сказав захисник. За його словами, непогашених стягнень, наявність яких могла б стати підставою для відмови в УДЗ, в Лебєдєва немає. "Але це якщо підходити формально. Суд може придумати всяке, або представники Федеральної служби відбуття покарань, або прокуратури", вважає адвокат.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас