Легітимність операцій з акціями компаній групи "Донецьксталь" в період 25-27 травня - під питанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Легітимність операцій з акціями компаній групи "Донецьксталь" в період 25-27 травня - під питанням

Фондовий ринок
262
Зважаючи на ситуацію, що склалася у зв'язку з оприлюдненням Держкомісією з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) рішення про призупинення обігу акцій компаній групи "Донецьксталь", - Ясиновського коксохімзаводу, шахтоуправління "Покровське" і Донецького метзаводу, проведені з ними в період з 25 по 27 травня операції можуть бути визнані нелегітимними.
"До 24 травня (дати оприлюднення рішення Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку) операції точно правомірні, а ось з 25-го до 27-го - вже питання", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" член ради Асоціації українських фондових торговців (АУФТ) Олег Швець.
ДКЦПФР раніше заявила, що 20 травня прийняла рішення про призупинення обігу цінних паперів 12 емітентів з групи "Донецьксталь" на термін до року з метою захисту прав акціонерів даних підприємств і недопущення розширення корпоративного конфлікту. Комісія в триденний термін повідомила про рішення депозитарію і 24 травня повідомила про ці рішення в своєму офіційному виданні.
"Я думаю, ситуація (щодо легітимності операцій) більше залежатиме від бажання самих контрагентів оспорювати укладені операції", - відзначив Швець.
Він допускає, що складнощі можуть виникнути і у тих учасників, які уклали угоди по вказаних акціях, але розрахунки по яких ще не пройшли.
"Я думаю, що такі операції відкотять назад. Інвестування - річ ризикована, і навряд чи хтось візьме на себе працю компенсувати цей ризик", - сказав він.
Швець також звернув увагу на те, що ДКЦПФР припинила обіг не лише акцій, але і облігацій, хоча власники облігацій не є акціонерами, права яких "ущемляють".
"В цілому, ми вважаємо, що рішення регулятора дуже нашкодило репутації фондового ринку, і мають намір сьогодні відправити до ДКЦПФР лист з проханням його перегляду", - резюмував представник АУФТ.
Як повідомлялося, вказане рішення ДКЦПФР прийняла після отримання депутатського запиту, в якому були викладені відомості про корпоративний конфлікт на підприємствах, пов'язаних з концерном "Енерго" (інша назва групи "Донецьксталь"), а також вимога припинити обіг цінних паперів цих компаній. Разом із зверненням депутата були подані заява одну з акціонерів і рішення суду з даного питання.
Згідно з рішенням комісії, припинено обіг цінних паперів ПАТ "Шахтоуправління "Покровське", ПАТ "Ясиновський КХЗ", ПАТ "Макіївський КХЗ", ВАТ "Донецький металургійний завод", ЗАТ "Донецьксталь", ПАТ "Донецький електротехнічний завод", ВАТ "Вінтер", ПрАТ "Племінний завод "Вільшанка", ЗАТ "Лізингова компанія "Укрінкомліз", ЗАТ "Макіївкокс", ЗАТ "Червоноармійське автопідприємство "Укрбуд" і ВАТ "Лактіс".
За даними джерела агентства, призупинення обігу акцій може бути викликане з'ясуванням стосунків між власниками групи "Донецьксталь", у тому числі в зарубіжних судах. При цьому автором звернень в ДКЦПФР є народний депутат Геннадій Васильєв.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас