Ірландії може знадобитися новий кредит від ЄС і МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландії може знадобитися новий кредит від ЄС і МВФ

Казна та Політика
217
Ірландії, ймовірно, не вистачить виділених Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом 85 млрд євро, а це означає, що країна змушена буде звернутися по кредит.
За словами міністра транспорту Ірландії Лео Варадакара, країна, можливо, змушена буде піти на цей крок через проблеми з залученням фінансових коштів на ринку цінних паперів, повідомляє агентство Reuters.
В інтерв'ю лондонській газеті The Sunday Times, Вардакар висловив сумнів, що Дублін зможе отримати гроші через дуже високі ставки на ринку боргових інструментів. На його думку, Ірландія зможе повернутися на цей ринок не раніше 2013 року.
"Це означає, що нам необхідна друга програма кредиту від ЄС/МВФ. До цієї думки зараз схиляється все більше людей в уряді", - цитує Вардакара агентство.
В кінці минулого року ЄС разом з МВФ виділили Ірландії антикризовий пакет у розмірі 85 млрд євро. Причому гроші погодилися дати навіть країни, що не входять в Єврозону. Великобританія, Швеція, Данія запропонували Ірландії прямі двосторонні позики.
Середня ставка по позиці була встановлена на рівні 5,83% на рік. Видавати кредит будуть протягом трьох років. Віддавати його доведеться за сім з половиною років. До речі, ще 17,5 млрд євро на порятунок економіки Ірландія візьме з власних джерел.
35 млрд євро підуть на зміцнення банківської системи, ще 50 млрд євро будуть направлені на фінансування поточних витрат уряду. Згідно з планом, Ірландії дозволено повільніше скорочувати свій бюджетний дефіцит - до 3% від ВВП не до 2014 року, а до 2015 року.
В тому випадку, якщо в Ірландії дійсно не буде доступу до позикових коштів і можливості виходу на борговий ринок, їй може знадобитися новий грошовий транш - але цей сценарій найбільш песимістичний і "списаний" з Греції, відзначає Ганна Бодрова, аналітик Інвесткафе. "Проте той факт, що низка ірландських банків вже перебуває в тяжкому стані через брак кредитних коштів, може змусити МВФ і ЄС частково переглянути умови видачі Ірландії грошей", - вважає експерт.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас