Незабаром банки можуть зіткнутися з новою проблемою - надлишком валюти? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Незабаром банки можуть зіткнутися з новою проблемою - надлишком валюти?

Валюта
5842
Перед учасниками банківського ринку України може виникнути проблема надлишку валютної ліквідності. І навіть якщо "це буде не завтра, але це буде обов'язково".
Таку заяву зробив голова правління "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Ігор Юшко в ході засідання Фінансового прес-клубу на тему "Валютне регулювання: загрози реальні і уявні", який провела "Ліга фінансового розвитку" за підтримки проекту USAID "Розвиток фінансового сектора" FINREP та тижневика "Дзеркало тижня. Україна".
"Тоді постане питання про подальші кроки лібералізації і можливості проводити активні операції за межами України. З цим стикався Казахстан кілька років тому. Важливе питання - як до цього підійти", - констатував Юшко.
На думку експерта, введення Нацбанком свопів - серйозний стимул для подальшого розвитку банківської системи, що призведе в т.ч. до зниження ставок. Перевагою цього інструменту банкір назвав те, що він надає банкам доступ до гривневого ресурсу за відсутності валютної позиції, а також створює певний часовий запас (3-5 років), поки на ринку не з'явиться довгострокова гривнева ліквідність - до проведення пенсійної реформи.
"Важливо розуміти, що свопи - це не валюто-обмінні операції. Це ресурсні операції. Тобто операція з обміну ресурсами в різних валютах, яка повинна враховувати прибутковість у цих різних валютах <...> Ці операції знімають дуже суттєві ризики з банків не тільки з іноземним капіталом, а й з усієї банківської системи. Раніше отримати в достатній кількості ресурс гривневий можна було тільки через домовленість про рефінансування в Нацбанку, а це - складна і не завжди прозора процедура, яка викликала багато нарікань минулими роками. Зробити гривню доступною також можна було, відкривши валютну позицію, - тобто продавши валюту, яка у вас є, і вже після цього проводити з гривневим ресурсом будь-які операції - активне кредитування, фондовий ринок і т.д. А для банків це вкрай неприємно і непрофесійно", - відзначив Юшко.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас