В Європі заявили про провал боротьби з корупцією в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Європі заявили про провал боротьби з корупцією в Україні

Казна та Політика
787
GRECO - група держав з протидії корупції Ради Європи - 24 травня на своєму засіданні в Страсбурзі під головуванням Драго Коса відзначила провал України в плані законодавчого забезпечення боротьби з корупцією і невідповідність європейським стандартам боротьби з корупцією по 13 напрямам. Про це пише "Дзеркало тижня. Україна".
За результатами моніторингу GRECO, в 2009 році Україна не мала невиконаних рекомендацій - були виконані частково або перебувають у стадії рішення. Через півтора роки Україна стала першою державою-учасником європейської антикорупційної ініціативи, якій експерти знизили ступінь виконання по трьох рекомендаціях GRECO.
GRECO побачило в діях команди президента Віктора Януковича чотири позитивні результати.
Перш за все, це прийняття Закону "Про судоустрій і статус суддів". Також важливим плюсом GRECO визнає створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Високу оцінку отримало набрання чинності Закону "Про доступ до публічної інформації". Відмічений прогрес при прийнятті нового Закону "Про державні закупівлі" 2010 року. Також досягненням України визнаний новий Закон "Про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванні тероризму".
Проте ці результати GRECO не визнало достатнім свідченням ефективної антикорупційної політики в Україні. Низка найважливіших антикорупційних рішень, які вже були розроблені і затверджені, за останні півтора роки виявилися заблоковані і навіть дезавуюють.
На підставі наступних претензій були сформовані негативні висновки.
Не переглянута система адміністративної відповідальності за корупційні порушення так, щоб корупція однозначно визнавалася кримінальним злочином.
Було рекомендовано підсилити незалежність прокуратури від політичного впливу і уточнити її повноваження, зосередивши їх на керівництві досудовим розслідуванням і кримінальному переслідуванні.
Також рекомендувалося ввести відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення, включаючи ефективні, пропорційні і дієві санкції, а також розглянути можливість створення системи реєстрації юридичних осіб, які притягувалися до відповідальності (тобто реєстр компаній, причетних до корупційної діяльності). Це одна з принципових вимог GRECO і один з важливих європейських стандартів.
Жодних позитивних змін GRECO не зафіксувало ще по 10 пунктах антикорупційних ініціатив. Зокрема, не прийнятий модельний кодекс поведінки державних службовців і не врегульовано питання конфлікту інтересів чиновників, пов'язаних загальними родинними або діловими інтересами з бізнесом.
Не захищені права інформаторів - чиновників, які повідомляють контролюючі органи про підозрілі і можливо корупційні діяння своїх колег. Немає змін в реформі державної служби і регулюванні статусу працівників бюджетної сфери. Не прийняті нові правила конфіскації і арешту доходів, отриманих злочинним шляхом.
Критика Європейської комісії за результатами звіту GRECO заснована на тому, що Україна в рамках інтеграції з Європою узяла на себе зобов'язання привести своє антикорупційне законодавство до європейських стандартів. І сама ж не виконує ці свої зобов'язання. Причому в Європі створилося враження, що виконання програм інтеграції для української влади є не більше ніж іміджевою акцією.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас