Іноземний капітал наступає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземний капітал наступає

Валюта
1052
Голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук вважає, що умови конкурентного співіснування іноземних і вітчизняних банків дотримані повною мірою. Важливим стимулюючим чинником зростання зарубіжного капіталу стала стабільна позитивна економічна динаміка, що супроводжувалася стрімким збільшенням доходів населення та прибутків підприємств у докризовий період.
Сьогодні на вітчизняному фінансовому ринку представлені найбільші міжнародні банківські групи: Citigroup, BNP Paribas, ING, Credit Agricole, Societe Generale, Intesa Sanpaolo, RZB, SEB. Citigroup, Credit Agricole, Societe Generale, Intesa Sanpaolo проводять свою діяльність виключно в банківському секторі України, ING представлена ​​в банківському та страховому секторах, BNP Paribas, RZB і SEB займаються банками, страхуванням, а також інвестиціями.
На 1 січня 2011 р. частка іноземного капіталу в статутному капіталі банків склала 40,6%. Майже п'ята частина цих грошей (19%) - російські, 14% - з Кіпру, 12% - нідерландські. Ще 9% приніс на ринок австрійський капітал, 8% - німецький, 7% - французький, по 5% - британський і польський і по 3% - грецький і шведський.
Як відзначають експерти Національного інституту стратегічних досліджень, процес входження іноземних банків на внутрішній ринок банківських послуг має суперечливий характер. Серед позитивних наслідків для економіки України аналітики називають загальне зміцнення і підвищення ефективності функціонування банківської системи. Відзначають вони також поліпшення фінансового рахунку платіжного балансу, поряд зі зміцненням гривні.
Разом з тим, зростання присутності іноземних банків супроводжується посиленням ряду ризиків та структурних дисбалансів, серед яких, насамперед, перегрів економіки і менш значне, ніж очікувалося, зниження відсоткових ставок. Здешевлення банківських послуг і посилення доларизації вітчизняної економіки, а також погіршення стану рахунку поточних операцій платіжного балансу. Крім того, експерти відзначають формування парадоксальної ревальваційно-інфляційної спіралі, коли нарощування капіталізації банків за рахунок зовнішніх джерел (ресурсів материнських компаній) вело до значного профіциту фінансового рахунку платіжного балансу. Це посилювало залежність економіки від волатильності потоків капіталу і ревальваційний тиск на курс гривні. НБУ, в свою чергу, викуповував надлишкові обсяги іноземної валюти, провокуючи тим самим монетарно-інфляційні наслідки, посилені кредитним розігрівом попиту.
На думку аналітиків, в регуляторній політиці повинна відбутися переорієнтація акценту з застосування адміністративних інструментів стримування експансії іноземного банківського капіталу на посилення конкурентоспроможності українських банків. Ключовими напрямами розвитку сектору при цьому повинні бути: рекапіталізація, підвищення стратегічної ролі державних і регіональних банків, а також посилення спеціалізації окремих фінустанов.
При цьому посилення вітчизняної банківської системи можливе, зокрема, шляхом звільнення від проблемних активів і реструктуризації проблемних банків, підвищення прозорості та жорсткості процедури банкрутства, а також продовження консолідації банківської системи та удосконалення норм пруденційного нагляду за позабалансовою діяльністю банків, їх інвестиційною та посередницькою діяльністю з цінними паперами.
Констатують експерти і необхідність розвитку всіх сегментів фінансового ринку для розширення можливостей інвестування у фінансові інструменти коштів бюджетних фондів та пенсійних накопичень. Перш за все йдеться про ринок корпоративних облігацій, який з початком тенденції до стабілізації потенційно здатний стати інструментом перетворення "коротких вкладень" банків у "довгі позики" компаній. В свою чергу, стати інструментом акумуляції ресурсів невеликих вітчизняних банків-кредиторів для фінансування великих позик може ринок синдикованого кредитування. Розвиток ринку міжбанківського кредитування дозволяє знизити необхідність накопичення банками ліквідних, але непрацюючих активів і використовувати кошти, що звільнилися для розширення пропозиції кредитних коштів. Також потенційно здатні підвищити концентрацію капіталу ринок кредитування операцій зі злиття і поглинання в банківському секторі і терміновий валютний ринок, необхідний для хеджування валютних ризиків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас