АУБ просить парламентарів врегулювати ситуацію на ринку автокредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ просить парламентарів врегулювати ситуацію на ринку автокредитування

Кредит&Депозит
619
Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко звернувся до народних депутатів України з проханням законодавчо врегулювати ситуацію, яка склалася на ринку автокредитування з реєстрацією і зняттям з обліку транспортних засобів, які перебувають у заставі або придбані на кошти кредиту. Про це повідомляє прес-служба асоціації.
Як пояснюють в АУБ, підзаконні нормативно-правові акти, якими керуються органи ДАІ, не зважають на специфіку суб'єктів даних відносин, порушують права кредитора (заставодержателя) і гарантії їх забезпечення, які закріплені в Цивільному кодексі України, законах України "Про заставу" і "Про забезпечення вимог кредиторів і реєстрації обтяжень".
Серед низки проблемних запитань, зокрема, неузгодженість щодо зняття транспортного засобу з обліку між положеннями закону України "Про забезпечення вимог кредиторів і реєстрації обтяжень", які передбачають право кредитора звернути стягнення на предмет застави в досудовому порядку, і порядком державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів, затвердженою постановою КМУ № 1388 від 07.09.1998р., яке не закріплює механізм реалізації даного права.
В результаті, відзначають в АУБ, банк не може отримати транспортний засіб, право власності на який, відповідно до ст. ст. 28, 29, 30 закону про забезпечення вимог кредиторів повинен перейти до кредитора.
Як відзначають банкіри, працівники ДАІ МВС України у момент проведення державної реєстрації транспортних засобів не вносять до графи "Особливі відмітки" свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу запис "кредит банку" навіть за наявності листа банку про необхідність внесення такої відмітки. Це дає можливість несумлінним позичальникам привід для здійснення наступних дій: неузгоджене з банком, як із заставодержателем, і неправомірне зняття заставного транспортного засобу з державної реєстрації в ДАІ з метою реалізації; неузгоджена з банком передача транспортного засобу в користування третім особам на підставі договору оренди або нотаріального доручення; вивезення транспортного засобу за державний кордон з метою приховування від банку як заставодержателя; відчуження транспортного засобу, який перебуває в заставі тощо.
У зв'язку з цим надання кредиту під заставу транспортного засобу стає одним з найбільш ризикованих видів кредитування, яке дуже негативно впливає на розвиток ринку і можливість надання банками послуг з кредитування під заставу транспортних засобів в Україні.
З цієї причини АУБ, в рамках ініціатив президента України щодо посилення боротьби з корупцією, звернулася до народних депутатів з проханням сприяти вирішенню проблеми гармонізації законодавства і усунення існуючих корупційних схем довкола цього питання.
Зокрема, АУБ пропонує внести до порядку державної реєстрації автомобілів уточнення щодо внесення до свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів відмітки про заставу транспортного засобу на підставі договору застави (аналогічний порядок передбачений для лізингодавців). Також АУБ пропонує доповнити інструкцію про проведення виконавчих дій нормою про право державного виконавця виносити постанову про зняття транспортного засобу з обліку у зв'язку з його продажем і передбачити джерело для оплати зняття транспортного засобу з обліку.
Подала АУБ і пропозиції щодо усунення невідповідності підзаконних актів Мін'юсту законам "Про іпотеку" і "Про забезпечення вимог кредиторів і реєстрацію обтяжень" в частині відповідності способам забезпечення, встановленого цими законами, які передбачають право переходу закладеного майна кредиторові у власність в позасудовому порядку в разі настання певних умов.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас