Київ йде по світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ йде по світу

Казна та Політика
623
Вчора Київська міська держадміністрація (КМДА) домоглася від Київради дозволу на залучення нового кредиту розміром $300 млн. Місто має намір випустити п'ятирічні єврооблігації з прибутковістю 7,8% річних для погашення попереднього випуску облігацій та фінансування міських програм. Аналітики не бачать перешкод, які могли б завадити столичній владі залучити цю суму, але говорять про занижену прибутковості.
Спроба Київської міської ради з першого разу схвалити залучення зовнішнього фінансування була провалена: за це рішення віддали голоси 53 депутати за необхідних 61. Через 20 хвилин питання було повторно виставлене на голосування зважаючи на його важливість. "Голови однієї з фракцій вчора не було в залі, подзвонили його заступнику, після чого голоси були забезпечені", - сказав один з депутатів. Фракція Народної партії допомогла збільшити кількість тих, хто проголосував до 71.
Заступник голови КМДА Руслан Крамаренко повідомив, що позика буде залучена на 5 років під 7,8% річних. Зі $300 млн більшу частину ($200 млн) планується направити на погашення єврооблігацій 2004 року, а $100 млн - на фінансування програми соціально-економічного розвитку. Credit Suisse став лід-менеджером випуску, який буде розміщений в червні.
Аналітики впевнені, що Київ зможе залучити новий кредит. "Сума невелика. Місто розрахувався за купоном за попередніми випусками, що вселило в інвесторів упевненість в платоспроможності емітента, - сказав аналітик ринку облігацій ІК 'Інвестиційний капітал України' Тарас Котович.- Тому в березні спред між прибутковістю суверенних єврооблігацій і паперів Києва знизився на 70 базисних пунктів, до 140-150 базисних пунктів".
Проте заявлена ​​прибутковість випуску могла бути занижена, щоб скоротити кількість противників збільшення боргового навантаження у міськраді. Заступник глави фракції УДАР Віталія Кличка Наталія Новак заявила: "Київ стоїть на межі дефолту. Фактично керівники профільних управлінь КМДА це визнають, оскільки відкрито заявляють про нездатність столиці платити за боргами". За даними агентства S&P на середину липня 2010 року, Києву необхідно було в червні 2011 року погасити кредити банку "Хрещатик" на 300 млн грн.
Експерти підтверджують, що заявлена ​​дохідність нового випуску далека від реальності. "Я сумніваюся, що можна залучити кошти за такою ставкою. Адже сьогоднішні бонди міста торгуються значно дорожче", - відзначає голова аналітичного відділу Eavex Capital Володимир Дінул. За даними агентства Cbonds, зараз в обігу перебувають 3 випуски єврооблігацій Києва. Ефективна прибутковість паперів, які будуть погашені 15 липня, на позабіржовому ринку становить 4,67%. Семирічні облігації з погашенням 26 листопада 2012 торгуються з прибутковістю 7%, а на Швейцарській біржі - 16,49%. Прибутковість найдовших десятирічних паперів 2015 складає 8,5%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас