Правозахисники спрацювали на совість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Правозахисники спрацювали на совість

Кримінал
832
Рішення про недання Михайлу Ходорковському та Платону Лебедєву статусу "в'язнів совісті" було схвалене пізно ввечері у вівторок - через кілька годин після того, як Мосміськсуд залишив у силі обвинувальний вирок у їх відношенні, лише скоротивши термін покарання з 14 до 13 років.
Amnesty International - одна з найвпливовіших у світі правозахисних організацій. Заснована у Великобританії у 1961 році. Існує виключно на приватні пожертви. Організація відстежує дотримання прав людини в більшості країн світу. Готує щорічні оглядові доповіді, а також спецдоклади, присвячені проблемам окремих країн.
Термін "в'язень совісті" був введений Amnesty International на початку 1960-х років. Цей статус правозахисники присуджують тим засудженим, хто, на їхню думку, відбуває покарання за свої переконання або за політичними мотивами. Юридичної сили він не має, але позначається на репутації країни в міжнародних рейтингах.
Російські правозахисники домагалися надання Ходорковському і Лебедєву статусу "в'язнів совісті" з 2003 року. У Amnesty International досі відповідали відмовою. Справа в тому, що критерії вибору "в'язнів совісті" є "дуже суворими, особливо коли йдеться про звинувачення в економічних злочинах".
Зараз у лондонському офісі Amnesty International кажуть, що останньою краплею став вердикт Мосміськсуду. "При розгляді апеляції суд проігнорував фундаментальні порушення, допущені на другому процесі, а Михайло Ходорковський і Платон Лебедєв вже провели вісім років за ґратами за звинуваченнями, які мало відрізняються - це наводить нас на думку, що другий обвинувальний вирок виносився лише з політичних причин, пов'язаних виключно з особистостями підсудних", - заявила директор Amnesty International по Європі та Центральній Азії Нікола Дакворт. Тепер правозахисники будуть вимагати негайного звільнення Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва.
Адвокати засуджених у справі ЮКОСу рішення правозахисників назвали позитивним. "Я давно чекала на це рішення, - заявила адвокат Карина Москаленко, що представляє інтереси Михайла Ходорковського в Європейському суді.- Воно не має юридичного значення, але несе величезну моральну складову - влада не зможе не рахуватися з ним. Не знаю, чи є плани щодо порушення третій кримінальної справи, але переслідувачам екс-керівників ЮКОСа доведеться рахуватися з рішенням правозахисників".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас