Лотерея допоможе Іспанії розплатитися з боргами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лотерея допоможе Іспанії розплатитися з боргами

Казна та Політика
370
Іспанія готується до найбільшого IPO у своїй історії в рамках загальної програми приватизації, покликаної скоротити дефіцит бюджету з 9,3% ВВП за минулий рік до 6% у цьому і 4,4% у 2012-му. Уряд продає 30% найбільшої національної лотерейної компанії Loterias y Apuestas del Estado, розраховуючи виручити 6,5-7,5 млрд євро.
IPO намічено на кінець жовтня і має стати найбільшим розміщенням акцій іспанської компанії за всю історію країни, а також одним із найбільш значних в Європі. Для порівняння, провідний світовий сировинний трейдер Glencore заробив минулого тижня на розміщенні в Лондоні 10 млрд дол (7,09 млрд євро).
Експерти відзначають, що часткова приватизація Loterias стане однією з ключових угод соціалістичного уряду прем'єра Хосе Луїса Родрігеса Сапатеро, який, незважаючи на нищівну поразку від опозиційної Народної партії на регіональних виборах, має намір продовжити проведення непопулярної економічної політики. "Уряд вирішив приватизувати частину національних лотерей, щоб значно скоротити держзаборгованість. Цей шлях вирішення бюджетних проблем допоможе уникнути додаткового податкового навантаження для громадян, а також подальшого зниження держвитрат, проти чого активно виступає опозиція", - пояснила РБК daily аналітик UniCredit Тулія Букко.
Ринкова вартість Loterias оцінюється в 23-25 ​​млрд євро, що робить її другою в світі за ринковою капіталізацією компанією у сфері азартних ігор після Las Vegas Sands, що управляє мережею казино в Лас-Вегасі. При цьому виручка компанії за підсумками 2010 року склала близько 10 млрд євро, а прибуток - 3 млрд євро. На думку експертів, високий фінансовий оборот, хороша прибутковість, збільшені дивіденди і відсутність боргів дозволять успішно провести розміщення акцій на ринку.
"Ми вже спостерігаємо певний інтерес інвесторів, в тому числі суверенних фондів та ряду інших", - цитує The Wall Street Journal главу Loterias Ауреліо Мартінеса. Аналітики стверджують, що IPO лотерейного оператора стане лакмусовим папірцем, що визначає інтерес інвесторів до іспанських компаній.
Економічна ситуація в країні, де рівень безробіття перевищив 20%, залишається вкрай нарядженою. Борги уряду вже впритул підібралися до позначки 490 млрд євро. Щоб відновити довіру інвесторів і не звертатися за допомогою до ЄС, як це вже довелося зробити Греції, Ірландії та Португалії, влада Іспанії готова скорочувати бюджетні витрати і виставляти на продаж різні держактиви. Зокрема, з молотка можуть піти два найбільших аеропорту країни: мадридський Барахас і барселонський Ель-Прат. Також у рамках програми планується продаж частки більш ніж у 49% оператора Aena Aeropuertos.
Крім того, вже в середині липня проведуть IPO місцеві банки Bankia і Banca Civica, які планують виручити 3-4 млрд і 0,8-1 млрд євро відповідно. Провайдер зв'язку Telefonica SA збирається встигнути продати великий пакет свого підрозділу Atento до серпня, коли через відпустки традиційно спадає ділова активність.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас