Грецькі профспілки починають протести проти приватизації держактивів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецькі профспілки починають протести проти приватизації держактивів

Казна та Політика
495
Програма приватизації державних активів, схвалена урядом Греції на поточному тижні, призвела до нової хвилі протестів і страйків, передає кореспондент РИА Новости.
Програма приватизації, схвалена в понеділок, передбачає продаж активів на 50 млрд євро до 2015 року. Таким чином, Греція розраховує дещо зменшити борговий тягар і виконати одну з основних умов для подальшої кредитної підтримки ЄС і МВФ.
У вівторок увечері першими, хто почав протести, стали профспілкові діячі державної електричної компанії РРС. Вони розгорнули на штаб-квартирі компанії в Афінах транспарант з написом: "Ми чинитимемо опір!" На середу запланований мітинг протесту на тому ж місці. Профспілкові працівники стверджують, що приватизація призведе до кратного зростання цін на електроенергію. Протести почали і працівники портів в Піреї, що біля Афін, і в Салоніках, які передбачається приватизувати в першу чергу.
"Лише зіпсований розум міг додуматися до того, щоб передати в приватну власність порти, які здійснюють державний контроль і допомагають суспільству в життєво важливих сферах, таких як торгівля, транспорт, туризм і оборона", - йдеться в заяві федерації портових службовців. Профспілкові працівники в Піреї проводять з вечора вівторка сидячий страйк, а в середу мають намір передати петицію в Міністерство з морських справ.
Працівники державного Поштового банку (Hellenic Postbank), який також підлягає продажу, заявили, що приватизація завдасть шкоди вкладникам. "Небагатого грецького вкладника віддають в руки ненаситних банкірів", - йдеться в заяві працівників банку.
У свою чергу, профспілка поштових працівників починає в середу серію засідань по всій країні, щоб підготувати демонстрації протесту. Службовці не згодні з планованим продажем державної частки в грецькій поштовій компанії (ELTA).
Профспілки заявляють, що приватизація будь-яких державних компаній призведе до різкого зростання цін на їхні послуги і тим самим завдасть чергового удару по добробуту грецьких споживачів. Критики заявляють, що профспілки мають намір захищати перш за все широкі трудові привілеї, отримані від уряду в минулому.
Черговий 24-годинний загальний страйк проти заходів уряду намічений на червень поточного року.
Програма приватизації передбачає продаж державного майна у всіх сферах. За заявою уряду, в першу чергу під приватизацію потрапляють держпакет акцій телекомунікаційного холдингу ОТЕ, державний Поштовий банк, порти в Піреї і Салоніках. На черзі державна газова компанія DEPA, електрична монополія PPC, водопровідна компанія EYDAP, а також пошта, залізниці, оборонна промисловість, казино і лотерейна монополія, регіональні порти і аеропорти і, врешті, родовища корисних копалин.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас