Янукович відкидає можливість членства України в НАТО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович відкидає можливість членства України в НАТО

Казна та Політика
643
"Росія була, є і буде нашим стратегічним партнером. Ми зараз шукаємо механізми співпраці. Ми насправді думаємо, що можемо досягти угоди, яка дозволить нам співробітничати з Митним союзом в тій мірі, яку допускає українське законодавство і наші зобов'язання перед такими міжнародними організаціями, як Світовою організацією торгівлі", - сказав Президент України.
За словами Януковича, інтеграція з Європейським союзом залишається пріоритетом для держави: "Ми готові підписати Угоду про асоціацію (з ЄС) цього року. Ми хочемо, аби перспективи України щодо вступу до ЄС були включені в цю угоду".
23 травня ц.р. Прем'єр-міністр України Микола Азаров відзначив важливість укладення угод про зону вільної торгівлі (ЗВТ) і з Європейським Союзом, і з Білорусією, Росією, Казахстаном. "Для нас укладення договору про зону вільної торгівлі з ЄС і угоди про зону вільної торгівлі з Митним союзом в особі Білорусі, Росії, Казахстану, - є життєво важливим. Це реально", - підкреслив Азаров, додавши, що для України співпраця важлива і з Сходом, і Заходом, оскільки товарооборот з Росією становить 30%, і з ЄС також майже 30%.
Раніше, ВР рекомендувала Кабміну продовжити активну роботу по ЗВТ між Україною і ЄС, а також щодо укладення і подальшої імплементації нового Договору про створення зони вільної торгівлі в рамках СНД на принципах і умовах СОТ з неухильним забезпеченням національних інтересів України.
Відзначимо, що, згідно з заявою голови Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу, зробленою 18 квітня ц.р., Угода про асоціацію може бути підписана цього року і обидві сторони досягли прогресу в питанні скасування візового режиму. Голова ЄК тоді ж відзначив, що вступ України до Митного союзу з Росією, Білорусією і Казахстаном може знизити шанси на укладення цього договору.
Нагадаємо, 26 листопада 2010 р. Президент Російської Федерації Дмитро Медвєдєв заявив, що інтеграція України в НАТО руйнує простір безпеки в Європі. За його словами, позаблоковий статус України є абсолютно виправданим.
Раніше, що 15 листопада генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що НАТО запрошує до участі в будівництві європейської системи протиракетної оборони не лише Росію, але і Україну. Тоді ж генсек підтвердив готовність Північноатлантичного Альянсу прийняти Україну до своїх лав в разі відповідного рішення Києва. В той же час він відзначив, що НАТО з повагою ставиться до рішення України не приєднуватися до Північноатлантичного Альянсу і висловлює готовність до подальшої співпраці з цією країною.
Раніше Президент України В.Янукович назвав відносини України і НАТО "комфортними для обох сторін". "Відносини з НАТО зараз вже вимальовувалися, вони є комфортними для України і для НАТО. В усякому разі, вони відкриті й чесні", - сказав В.Янукович. За його словами, Україна дотримується активної позиції в перебудові прагматичних відносин з Альянсом, беручи участь у миротворчих місіях і боротьбі з тероризмом.
Обіцянка прийняти Київ до складу Альянсу була дана на саміті НАТО в Бухаресті в 2008 р., і Альянс відтоді не раз підтверджував своє рішення. НАТО пообіцяло продовжити підтримку реформ в Україні, необхідних для надання плану дій щодо отримання членства в НАТО.
НАТО - військово-політичний союз, який створений в 1949 р. з метою протидії загрозі нападу з боку СРСР. Головним завданням НАТО є гарантування геополітичної стабільності в світі. Основні напрями діяльності: захист цінностей демократії, свободи особи, економіки, вільного підприємництва і верховенства закону, розвиток міжнародної співпраці.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас