Канада ввела санкції стосовно керівництва Сирії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Канада ввела санкції стосовно керівництва Сирії

Казна та Політика
164
Уряд Канади наклав санкції на вищих керівників Сирії. Як заявив сьогодні канадський міністр закордонних справ Джон Беірд, "репресії стосовно сирійського народу прикрі і викликають надзвичайне занепокоєння". Він додав, що "огидні репресивні заходи проти учасників акцій протесту мають бути припинені", повідомляє РБК із посиланням на Associated Press.
Санкції означають заборону для вищих сирійських керівників відвідувати цю північноамериканську країну і повне припинення торгівельних відносин між Дамаском і Оттавою. Ці заходи носять здебільшого символічний характер. Обсяг річного експорту Канади до Сирії становить приблизно 60 млн дол. Імпортує Оттава з цієї країни менше десятої частини від цієї цифри.
Крім того, уряд Швейцарії розширив список сирійських високопоставлених осіб, стосовно яких Берн вводить санкції. До нього потрапив і президент Сирії Башар Асад. Тепер швейцарські банки повинні надати уряду цієї країни всю інформацію про рахунки Б.Асада.
Кабінет міністрів держави також заборонив сирійському президенту в'їжджати на швейцарську територію або ж прямувати транзитом через Швейцарію в якусь ще країну.
Всього швейцарська влада ввела санкції стосовно 23 вищих керівників Сирії.
Раніше стосовно сирійського керівництва ввели санкції Євросоюз і США.
Так, 23 травня міністри закордонних справ країн ЄС на зустрічі в Брюсселі прийняли рішення заморозити рахунки Президента Сирії Асада і ще декількох чиновників, а також ввести обмеження для їх переміщення.
19 травня, США прийняло аналогічні заходи стосовно сирійського керівництва. На таку міру влади США пішли у зв'язку з численними порушеннями прав людини в Сирії. Санкції вперше спрямовані безпосередньо на сирійського лідера.
В заяві, яку розповсюдив Держдепартамент США із цього приводу, йдеться про те, що дані санкції вводяться як тиск на владу Сирії з тим, аби вони припинили насильство в країні.
Окрім Президента Асада санкції поширюються ще на шістьох високопоставлених керівників держави - віце-президента Сирії Фарук аль-Шараа, прем'єр-міністра Аделя Сафара, міністра внутрішніх справ Мохаммада Ібрагіма аль-Шаара, міністра оборони Алі Хабіба, керівника військової розвідки Абдула Фатах Кудсійя, а також директора управління політичної безпеки Мохаммеда Діб Зайтуна.
Санкції передбачають замороження активів Асада і його підлеглих в американських банках. Також всім американським громадянам і компаніям забороняється здійснювати операції з вищезгаданими особами.
Раніше країни Заходу неодноразово закликали владу Сирії припинити репресії проти учасників масових антиурядових акцій.
Нагадаємо, на початку травня США і ЄС вже ввели санкції стосовно вищого керівництва країни, які, проте, не торкнулися чинного Президента республіки Асада. Заходи впливу включали замороження активів сирійського керівництва і заборону на в'їзд до країн ЄС 13 членам уряду республіки. Також Рада Європейського союзу ввела ембарго на постачання до Сирії зброї.
Тим часом демонстрації в країні не затихають. Акції проходять попри введені владою суворі заходи безпеки.
З березня 2011 р. в Сирії проходять масштабні акції протесту із закликами до повалення режиму Президента країни Б.Асада і його партії "Баас". Заворушення були викликані аналогічними антиурядовими виступами в сусідніх арабських державах, зокрема в Єгипті і Тунісі. Сирійська влада звинувачує терористичні угруповання в спробах дестабілізації обстановки в країні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас