Валютна еміграція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютна еміграція

Кредит&Депозит
3054
Вчора компанія X-Trade Brokers Ukraine опублікувала результати опитування респондентів щодо зберігання й інвестування населенням України власних заощаджень. Цифри доволі цікаві. Так, найстабільнішою валютою населення вважає євро - 57%. Ще 19% опитаних упевнені в повній непорушності долара, 10% - англійського фунта і 8% - швейцарського франка Гривні довіряють лише 5%, що взяли участь в соцопитуванні. При цьому зберігають свої заощадження українці в основному в доларах США і гривні - 47% і 41% відповідно. І лише 10% - в євро.
"Отримані результати в основному відображають тенденції, що спостерігаються на вітчизняному фінансовому ринку. Населення значно більше довіряє іноземній валюті, ніж гривні. Тому недивно, що українці віддають перевагу купівлі валюти як засобу збереження грошей від інфляції (17%)",- йдеться в результатах соціологічного дослідження.
За даними НБУ, населення в квітні 2011 р. придбало іноземної валюти на $762,2 млн. більше, ніж продало, тоді як в березні на $1,104 млрд. Купуючи іноземну валюту, українці захищають свої заощадження від курсових коливань, вважають експерти.
Всього 17% опитаних вкладали вільні кошти в купівлю акцій. При цьому переважна більшість таких інвесторів (84%) зробили ставку на вітчизняних емітентів і лише 16% - на іноземних. Це говорить про низький рівень обізнаності населення про способи і прибутковість можливих вкладень, відмінних від депозиту і купівлі валюти.
Більшість опитаних експертів погоджуються на думці, що для українських економічних реалій оптимальним інструментом збереження і примноження незначних обсягів коштів є саме класичні банківські депозити. При цьому валютна структура депозитного портфеля повинна виглядати приблизно так: 50% - вклади в гривні, 30% - в доларі і 20% - в євро.
"Якщо ж йдеться про "мільйонні" суми, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, - то вкладати на депозити не варто більше половини вільних коштів. 25-30% грошей розумно витратити на купівлю нерухомості. При цьому розраховувати на окупність вкладення варто не раніше 2015 р. Десяту ж частину накопиченого можна витратити на золото, усвідомлюючи, що раніше 2014 р. інвестиція не окупиться. Ще десятину можна вкласти в ризикові активи, тобто в інструменти фондового ринку. Але з сумою менше 100 тис. грн. немає сенсу ходити далі депозиту", - вважає експерт.
Зберігати ж валюту "під подушкою" - не більше ніж шкідлива звичка українського обивателя або бажаючих заощадити на податках.
Правда, з цим не згоден один дуже авторитетний фахівець з відомої інвестиційної компанії, який побажав, втім, залишитися неназваним. На його думку, "пересічному українцю" не варто нести свої "скромні" гроші ні в банк, ні на фондовий ринок: заробіток там мінімальний, а ризики великі.
Втім, керуючий директор "Драгон Есет Менедждмент" Андрій Золотухін упевнений, що гроші все-таки повинні працювати. Якщо йдеться про короткі терміни інвестування, то кращої альтернативи банківському депозиту не знайти. Високоволатильний вітчизняний фондовий ринок вимагає витримки потенційного інвестора протягом декількох років. Адже в довгостроковій перспективі динаміка розвитку української економіки все-таки має висхідний тренд.
Вкладати ж кошти в золото, вважає фінансист, в українських реаліях не зовсім виправдано через низьку ліквідність металу, високі банківські спреди і малу кількість банків, що займаються купівлею-продажем дорогоцінних металів.
Крім того, як додає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, ціни на золото зараз перебувають на своєму піку, і чекати значного подальшого зростання не варто.
Українці в основному довіряють свої заощадження гривневому депозиту - 50% респондентів. На доларові вклади припадає 28%, євровалюту - 14%. І лише 8% опитаних користуються депозитами в дорогоцінних металах. Третина респондентів розміщують свої вільні кошти на депозиті в банку (33%). При цьому більше половини опитаних при виборі конкретної фінустанови і виду вкладу звертають увагу на процентні ставки, які поступово знижуються.
Приріст коштів на депозитних рахунках фізичних осіб в гривні за квітень склав 1,1% (з початку року - 7,0%) - до 290,9 млрд. грн., у вільно конвертованій валюті - 11,2% - до $17,312 млрд. Така тенденція на ринку, на думку аналітиків, свідчить про вузькість варіантів збереження вільних коштів.
При цьому 13% вкладають в нерухомість, 5% - в купівлю цінних паперів, 2% - в банківські метали, 2% - до пайових інвестиційних фондів (ПІФ), 1% - в торги на валютних ринках.
Всього було опитано 1592 респонденти. Похибка вибірки не перевищує 5%.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас