Moody's: Залежність банків Греції від ЄЦБ збережеться і в разі реструктуризації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Залежність банків Греції від ЄЦБ збережеться і в разі реструктуризації

Казна та Політика
131
Боргова реструктуризація в Греції призведе до збереження залежності банків країни від Європейського центрального банку (ЄЦБ) в найближчому майбутньому, стверджує Moody's Investors Service, пояснюючи цим негативне ставлення Центробанку єврозони до такого вирішення грецької проблеми.
Подовження термінів погашення заборгованості або добровільні свопи її держоблігацій (європейські чиновники називають такі заходи "м'якою реструктуризацією") будуть визнані інвесторами дефолтом, і Греція втратить доступ до міжнародних ринків капіталу на тривалий термін, повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на дослідження аналітиків Moodys'.
"Грецькому банківському сектору знадобиться рекапіталізація, аби компенсувати збитки банків по грецьких державних облігаціях, а також підтримка ліквідністю з боку Європейського центрального банку - принаймні, доки недоступ самої Греції на ринки капіталу буде ускдаднений", - наголошується в документі.
Аналітики Moody's не стали оцінювати вірогідність дефолту, а спробували, прийнявши його за даність, прорахувати можливі наслідки цього кроку.
Представники ЄЦБ підкреслюють, що дефолт не є розумним виходом з ситуації, що склалася. Глава Банку Франції і член ради ЄЦБ Крістіан Нуайє відкинув можливість реструктуризації грецького боргу, назвавши її "кошмаром", який не може прийняти Центробанк.
Член виконавчої ради ЄЦБ Лоренцо Біні Смагі заявив у вівторок, що в Греції "немає інших альтернатив, окрім погашення заборгованості і продовження реалізації програми економічних реформ".
"Ми чекаємо, що греки заплатять по своїх боргах, - сказав він. - Кращий спосіб цього добитися - реалізувати програму, яка була погоджена з МВФ і Євросоюзом і яка, ймовірно, потребує додаткової підтримки".
"Відмова від погашення заборгованості не вирішить проблеми Греції, навпаки, вона лише загострить її поточні проблеми", - вважає Смагі.
Уряд Греції в понеділок схвалив прискорений план продажу активів, а також нові заходи зі скорочення витрат бюджету на 6 млрд євро, щоб отримати додаткову допомогу від Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас