Валютний ринок Білорусії завмер через обмеження НББ, учасники чекають їх скасування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний ринок Білорусії завмер через обмеження НББ, учасники чекають їх скасування

Валюта
572
Операції на позабіржовому валютному ринку в Білорусії у вівторок припинилися після повернення регуляторних рішень про обмеження маржі в межах 2% до офіційного курсу, говорять опитані агентством "Інтерфакс-Захід" учасники ринку.
"Позабіржовий і міжбанківський валютні ринки остаточно лягли. Операцій немає. Експортери не хочуть продавати валюту за таким курсом. Учасники ринку або шоковані, або сміються і чекають скасування цього рішення (щодо маржі 2%), яке на валютному ринку вже назвали збитковим", - заявив агентству "Інтерфакс-Захід" представник одного з білоруських банків.
Представники банків констатують, що разом з відсутністю операцій відсутні і котирування безготівкового курсу на позабіржовому ринку.
"Ситуація на валютному ринку зараз - це агонія, яка розвивається по спіралі", - заявив агентству керівник одного з крупних приватних компаній-імпортерів.
"Зовсім недавно ми вже проходили такі заборони, що призвело лише до двократного і навіть майже трикратного падіння білоруського рубля всього лише за неповні 2 місяці. У сьогоднішній ситуації ринок поки завмер, але ринковий курс все одно буде: через "тіньові" безготівкові схеми чи "чорний" готівковий ринок - людям треба працювати. Зрозуміло одне: наслідком останніх рішень влади буде ще стрімкіше падіння білоруського рубля. Чим більше заборон, тим нижчий курс", - констатував глава компанії.
"Всі чекають скасування цієї заборони і проведення вільних ринкових торгів валютою на біржі", - стверджує співрозмовник. Він переконаний, що інакше буде паралізована робота не лише приватного сектора, але і всієї економіки.
"Сфера приватного бізнесу дуже глибоко інтегрована в роботу держсектора. Структура національної економіки така, що вже не можна штучно зробити дієздатним держсектор і задушити приватний бізнес", - вважає підприємець.
За його словами, учасники ринку після проведених сьогодні взаємних консультацій чекають, що "номінальне зростання котирувань білоруського рубля триватиме". "Нацбанк не збирається брати участь своїми інтервенціями на ринку, оскільки зберігається черговість купівлі валюти на біржі, що свідчить про відсутність у нього валютних ресурсів", - пояснив співрозмовник.
Як повідомлялося раніше, Національний банк Білорусії (НББ) з 24 травня повернувся до раніше діючої багатолітньої практики обмежень рівня курсу купівлі-продажу інвалюти на позабіржовому ринку в межах 2% до офіційного курсу, який у вівторок був девальвований на 36%.
"З метою вирівнювання умов здійснення операцій купівлі-продажу іноземної валюти в різних сегментах валютного ринку, а також зменшення можливостей для проведення спекулятивних операцій окремими учасниками ринку, встановлюються граничні значення обмінних курсів, за якими можуть здійснюватися купівля-продаж і конверсія іноземної валюти на позабіржовому ринку і ринку готівкової іноземної валюти. З 24 травня 2011 року вони не можуть відрізнятися більш ніж на 2% в той чи інший бік від офіційного курсу білоруського рубля, встановленого Національним банком (при конверсії - від крос-курсу, розрахованого на основі офіційних курсів білоруського рубля до відповідних валют)", - йдеться в прес-релізі управління інформації НББ.
В травні НББ скасував обмеження щодо курсоутворення на позабіржовому ринку безготівкових операцій з інвалютою і декларував аналогічні заходи на ринку готівкової валюти, але де-факто встановив усні обмеження щодо курсоутворення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас