Скандал агукнеться Києву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скандал агукнеться Києву

Казна та Політика
1381
Похолодання у відносинах двох країн внесла Служба безпеки України, яка викрила розвідувально-підривну діяльність аташе з питань оборони посольства Чехії в Україні полковника Зденека Кубічека і військового аташе майора Петри Навотної. Як стверджує СБУ, вони збирали інформацію військово-технічного і військово-політичного характеру з обмеженим доступом, що стосується авіації. Дипломатів оголосили персонами нон ґрата в Україні.
Чехія такі дії української сторони пов'язала з помстою за надання політичного притулку екс-міністру економіки Богдану Данилишину, пообіцявши адекватну відповідь. Глава МЗС Чехії Карл Шварценберг повідомив, що як мінімум один співробітник українського посольства в Чехії оголошений персоною нон ґрата. При цьому він додав, що "Прага розглядає і подальші кроки".
В кінці минулого тижня директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин заявив, що відомство вважає інцидент вичерпаним і "жодних античеських кроків у нас в думках не було". Він відзначив, що якби на місці чеських дипломатів були громадяни інших країн, реакція української сторони була б аналогічною. "Інша річ, що реакція чеської сторони нас розчарувала. Це щось з часів холодної війни - принцип "око за око", - додав Волошин. Тепер дипломатичні джерела стверджують, що після висилки українського військового аташе Прагу покинув ще один вітчизняний дипломат.
За словами першого заступника голови комітету Ради із закордонних справ Тараса Чорновола, висилка одного українського дипломата, а потім ще одного не стала несподіванкою. "Це стандартна схема, прийнята в дипломатичній практиці. Якщо одна країна висилає дипломатів, інша робить те ж саме. І оскільки в кожній країні дипломати не безгрішні, балансують на межі законності при зборі інформації, Чехія поглянула, хто з українських дипломатів перебуває на такій межі. Щодо одного дипломата було чітко зафіксовано порушення, а щодо іншого ще шукали", - сказав парламентар. Він підкреслив, що збір інформації - це типова робота дипломатів, особливо військових аташе. "Одна справа, коли вони її збирають більш-менш легальним способом, інша - займаються прямим шпигунством. Пряме шпигунство має бути доведене. Але те, що говорила наша СБУ, на голову не лізе", - вважає Чорновіл. Парламентар звернув увагу, що такими непродуманими діями країна позбавляється від своїх основних адвокатів у Євросоюзі. А це впливатиме на перспективи євроінтеграції України. "Відносини з Чехією зіпсовані серйозно і безповоротно. З Угорщиною - був зроблений недружній крок при визначенні співголови двосторонньої міжурядової комісії. Проти їхнього віце-прем'єра з нашого боку ставлять заступника міністра. Нам залишилося остаточно посваритися з Польщею, і у нас не залишиться жодного лобіста наших інтересів у Євросоюзі", - додав депутат.
"Чехія якраз належала до країн, які завжди підтримували європейську інтеграцію України. Чехія - один з моторів-генераторів такого проукраїнського лобі в Євросоюзі. Проект східного партнерства запускався саме з Праги. Чехія входить до Вишеградської четвірки, групи країн, які підтримують євроінтеграцію України. Все це потрібно було враховувати, коли ми приймали рішення", - раніше заявив заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий. Хоча курс на євроінтеграцію в Україні закріплений законодавчо, в країні існує лобі, яке активно виступає проти налагодження відносин з Євросоюзом, підтримуючи зближення України з Росією, зокрема, в керівництві країни, відзначає політолог Олександр Палій. "Історія з арештом представника німецького Фонду Аденауера в Україні Ніко Ланге напередодні візиту президента Віктора Януковича до Берліна влітку минулого року теж була спрямована на те, аби зірвати європейський порядок денний", - нагадав експерт. Він сумнівається, що українська авіація має в своєму розпорядженні "секрети, які досі не відомі країнам НАТО або Росії". "Всі країни стежать одна за одною, у тому числі і з використанням розвідки. З точки зору підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом було б логічним цю історію вирішити по-тихому, не розголошуючи", - додав експерт.
Нагадаємо, раніше глава представництва Єврокомісії в Києві Жозе Мануель Пінту Тейшейра висловив упевненість, що Україна і Чехія розберуться в конфлікті без залучення європейських інститутів. "Ми повинні залишити цей конфлікт на українсько-чеські двосторонні взаємини. Ми сподіваємося, що конфлікт не матиме продовження. Адже подальша євроінтеграція України, підписання між Україною і Євросоюзом угоди про асоціацію - це справа підтримки всіх країн Євросоюзу, включаючи Чехію", - заявив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас