Банкіри порадували підприємців прогнозом низьких відсотків по кредитах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри порадували підприємців прогнозом низьких відсотків по кредитах

Валюта
933
До вересня-жовтня поточного року ставки по кредитах для представників малого і середнього бізнесу знизяться і істотно не перевищать рівень інфляції.
Такий прогноз висловили банкіри під час засідання Фінансового прес-клубу на тему "Кредитування малого і середнього бізнесу".
"Восени про ставки можна буде говорити як про достатньо ринкові для малого і середнього бізнесу, якщо сьогодні вони підприємців не влаштовують", - прогнозує начальник управління кредитування "Укрсиббанку" Олексій Тихонов.
Експерт констатував, що на ринку чітко позначилася тенденція зниження кредитних ставок. За його словами, на ринку вже зустрічаються пропозиції по 15-16% річних.
Тихонов також спрогнозував, що відновлення мікрокредитування малого бізнесу (фізосіб-підприємців) варто чекати теж з другої половини цього року - після того, як потенційні позичальники адаптуються до нового фіскального середовища.
Причому, значний поштовх до відновлення мікрокредитування може надати відновлення норми закону про можливість крупним підприємствам відносити на витрати операцій зі "спрощенцями" (як це пропонується в урядовому законопроекті щодо реформування "спрощенки").
За словами директора головного управління корпоративного бізнесу "Правекс-банку" Віктора Гладкого, зниження кредитних ставок відбуватиметься лише за умови подальшого зменшення розміру депозитних ставок на ринку.
"Українські банки, зважаючи на вартість депозитної бази і закладаючи свою ризикову маржу неповернення кредитів, яка потенційно існує в цьому середовищі, звичайно піднімають процентну ставку до рівня, який вже досить високий для розвитку малого бізнесу", - констатував Гладкий.
В той же час, за словами голови правління банку "Фінанси і кредит" Володимира Хливнюка, вимушений індивідуальний підхід банківських установ до оцінки платоспроможності потенційних позичальників - суб'єктів малого бізнесу (їх фінансова звітність стала менш прозорою через податкові інновації) може призвести до зростання кредитних ставок.
"Якщо скорингом можна було обробляти баланси малого і середнього бізнесу, то в умовах, коли ПДВ не показують, щось ще не показують, така звітність не піддається масовій обробці внаслідок того, що цей сегмент не індивідуальний", - відзначив банкір.
За його словами, неодмінною умовою отримання кредиту малим підприємцем є ліквідний бізнес з достатніми маржинальними доходами і позитивним cash flow. "Без цього складно говорити про кредитування", - відзначив топ-менеджер "Фінанси і кредит".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас