Керівництво їде з "Києва" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Керівництво їде з "Києва"

Казна та Політика
3328
Як стало відомо Комерсант-Україна, Міністерство фінансів вирішило звільнити голову правління підконтрольного йому банку "Київ". Сьогодні Кабмін планує призначити новим керівником "Києва" заступника голови правління Южкомбанку.
Джерело на банківському ринку повідомило, що в п'ятницю наглядова рада банку "Київ" вирішила звільнити голову правління Андрія Грицива, що пропрацював в установі майже рік. "Святкування Дня банківського працівника в банку раптово скасували. Майже все правління пішло на лікарняний, - розповів він.- Документів про звільнення у Кабміні ще немає, але їх готують. У понеділок призначать нового голову". Зв'язатися з Грицивом не вдалося. У прес-службі "Києва" відмовилися від коментарів.
Але джерело в банку підтвердило цю інформацію: "Тимчасово виконуючим обов'язки голови призначений перший заступник Валентин Обштир. Але він теж на лікарняному, і його змінять. Головою планують призначити одного із заступників голови Южкомбанку: або Еллу Дембровську, або Світлану Скосирську".
Уряд націоналізував банк "Київ" в 2009 році у зв'язку з втратою платоспроможності. Кабмін вклав у банк 3,56 млрд грн бюджетних коштів, ставши власником 99,93% акцій. За даними Нацбанку, на 1 квітня банк посідав 53-е місце за активами - 2,76 млрд грн, його власний капітал становив 690,4 млн грн, а статутний - 3,57 млрд грн. I квартал банк закінчив з прибутком 3,74 млн грн.
Причиною звільнення керівництва банку "Київ" джерела називають невиконання плану фінансового оздоровлення банку, підписаного представниками Мінфіну та НБУ. "Якщо ви подивитеся план, то побачите, скільки пунктів не виконано, - зазначив чиновник одного з відомств, знайомий з ситуацією в банку.- Останньою краплею для Федора Ярошенка (міністр фінансів) став продаж відмінного відділення на Подолі (у Києві.) за заниженою вартістю". Інше джерело також заявило, що міністр був обурений ціною продажу декількох об'єктів.
Банкіри розійшлися в думках щодо можливостей нового керівництва "Києва" поліпшити ситуацію в установі. Голова правління Індустріалбанку Леонід Гребинський вважає, що хороший менеджмент здатний "витягнути" цей банк. "Але в банку давно плачевна ситуація, і, яким би менеджером не був новий голова, йому складно зараз щось виправити", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
За даними НБУ, на 1 квітня банк сформував резерви під проблемні кредити на суму, що перевищує 83% кредитного портфеля.
Експерти відзначають, що в "Києва" немає значних джерел доходів і правління фактично витрачає капітал на покриття витрат, тому продаж відділень банку може бути виправданим. "Керівництво банку змогло стабілізувати ситуацію, але банк не розвивається, для цього йому потрібно дозволити кредитувати", - говорить незалежний член наглядової ради "Києва" Дмитро Чорнобай. Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук також вважає, що керівництво "Києва" домоглося стабілізації пасивів і вивело банк у найкраще серед рекапіталізованих установ становище.
Чорнобай відзначає, що для визначення подальшої стратегії розвитку банку необхідно дочекатися результатів аудиторської перевірки Deloitte, яку замовив Кабмін. "Після цього потрібно відразу ухвалювати рішення або збільшити капітал на суму, яку визначив аудитор, або позбутися установи і передати іншому власнику, який сам внесе кошти в капітал", - заявив він. А Дмитро Гриджук пропонує третій варіант: "МВФ і Світовий банк вимагають створення в Україні "банку поганих активів". Напевно, це і є стратегічне завдання цього банку". При цьому на злиття "Києва" з Укргазбанком, про яке йдеться в меморандумі з МВФ, ніхто з банкірів не очікує.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас