Банки Португалії повинні будуть протягом місяця представити плани ліквідації заборгованості ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки Португалії повинні будуть протягом місяця представити плани ліквідації заборгованості ЄЦБ

Казна та Політика
149
Як одна з умов надання кредиту ЄС вимагає прискорити процес зміцнення банківського сектора Португалії, контролювати який буде вже ЄЦБ, пише в п'ятницю газета «РБК daily» із посиланням на Handelsblatt. Зокрема, до кінця червня фінансові інститути повинні представити конкретні плани по консолідації і ліквідації своєї заборгованості.
Деякі аналітики побоюються, що цей крок може посилити в Португалії економічну рецесію, що, у свою чергу, негативно позначиться на банках. Аналітики з Fitch попереджають, що вже в нинішньому році прибуток місцевих банків зважаючи на зниження якості кредитів і зменшення кількості нових операцій може впасти. Торік свої збитки на вітчизняному ринку банки частково компенсували за рахунок зарубіжного бізнесу. Так, другий за величиною інститут країни BPI приблизно половину своїх доходів отримав з Анголи, а четвертому за величиною банку Millennium BCP дуже допоміг його бізнес в Польщі, Анголі і Мозамбіку.
Зовсім не до речі для банків Португалії і те, що надання ЄС фінансової допомоги зумовлене обов'язковим підвищенням частки власного капіталу, відзначає російське видання. Після того, як лише в квітні ЦБ вже наказав підняти цей показник до 8%, тепер до кінця поточного року їм доведеться довести його не менше ніж до 9%, а до кінця 2012-го - навіть до 10%.
«В довгостроковій перспективі це дозволить ліквідувати одне з найслабших місць у фінансовій системі Португалії, але прямо зараз це означає для португальських банків лише додатковий головний біль», - вважають аналітики з Standard & Poor’s (S&P).
За розрахунками S&P, потреба в свіжому капіталі приватних банків Португалії з врахуванням необхідності підняти частку власного капіталу до 10% становить 3,5 млрд євро. При цьому не враховувалися націоналізований в 2008 році банк Banco Portugues de Negocios (BPN) і поки що державний Caixa Geral de Depositos (CGD). Згідно з переліком умов, на яких ЄС надав португальцям допомогу, BPN має до кінця липня бути проданий в приватні руки. Що ж до CGD, що має на сьогоднішній день частку власного капіталу 8,8%, то передбачається, зокрема, продати його страховий підрозділ. У S&P вважають, що з врахуванням держбанків потреба банківського сектора країни в додатковому капіталі становить не менше 5 млрд.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас