ЄС не може узгодити позицію щодо регулювання банківського сектору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС не може узгодити позицію щодо регулювання банківського сектору

Казна та Політика
142
В Євросоюзі (ЄС) не можуть узгодити позицію щодо регулювання банківського сектору і необхідності введення більш жорстких вимог до капіталу та ліквідності кредитних організацій.
"Так, міністри фінансів семи країн ЄС, серед яких опинилися Великобританія, Швеція та Іспанія (відзначається, що в цей список не увійшла Німеччина), відкинули відповідний законопроект комісара ЄС з внутрішнього ринку і фінансового регулювання Мішеля Барньє, про що повідомили його, направивши до Єврокомісії документ, що виражає незгоду з даною реформою", - йдеться в повідомленні.
Критика цих країн зводиться до того, що плани М. Барньє спираються на приписи, відомі як Basel III. У разі якщо законопроект буде ухвалений, фінансова стабільність в Європі може похитнутися, впевнені опоненти реформи банківського регулювання, запропонованої М. Барньє, передає Reuters з посиланням на німецьку пресу.
Зокрема, критики зазнає пропозиція про введення єдиних вимог до капіталу банків на всій території Європи. Опоненти реформи вважають, що національним фінансовим регуляторам необхідно дати більший простір для дій, оскільки банківська система в кожній окремій країні інша, чим і пояснюється необхідність різного підходу до регулювання сектору.
Єврокомісія (ЄК), навпаки, виступає за створення єдиної системи, в яку будуть інтегровані всі європейські банки. Як стверджують німецькі ЗМІ, реформа регулювання фінансового сектора в майбутньому повинна розширити повноваження ЄК і дозволити комісії вводити на території Європи у разі необхідності режим "надзвичайного стану", за якого вимоги до капіталу банків можуть бути посилені на період до шести місяців.
Єврокомісія очікує, що стандарти Basel III укріплять стійкість фінансової системи за рахунок поліпшення якості банківського капіталу і зниження апетиту до надмірного ризику. Це, в свою чергу, має знизити вірогідність майбутніх криз і дозволити банкам вистояти без необхідності вливання в процедуру їхнього порятунку державних грошей. Передбачається, що впровадження нових стандартів Basel III почнеться з 1 січня 2013 р. Повністю вони будуть введені до 1 січня 2019 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас