Грищенко: Україна не збирається знижувати темпи переговорів з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грищенко: Україна не збирається знижувати темпи переговорів з ЄС

Казна та Політика
288
Україна не збирається знижувати темпи переговорів з Європейським Союзом. Про це під час міжнародної конференції "Україна на шляху інтеграції в ЄС: сучасний стан і подальші перспективи" заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, передає кореспондент РБК-Україна.
"У нас сьогодні кращі темпи діалогу серед сусідів Європейського Союзу на пострадянському просторі", - відзначив Грищенко. От також відзначив, що Україна не збирається знижувати ці темпи переговорів.
"Докладатимемо максимальних зусиль, щоб черговий саміт Україна-ЄС, який відбудеться в грудні, став не просто успішним, а історичним", - додав Грищенко.
Нагадаємо, 10 травня президент Європейського парламенту Єжи Бузек під час зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином висловив думку, що до кінця ц.р. буде отриманий позитивний результат "хоч би в плані підписання угоди про асоціацію".
Бузек також висловив задоволення активізацією співпраці України з Євросоюзом, зокрема, в питаннях лібералізації візового режиму, а також переговорного процесу щодо підписання угоди про асоціацію і створення зони вільної торгівлі.
При цьому глава Європарламенту високо оцінив розуміння владою України необхідності погодження дій на шляху інтеграції в європейські структури. В той же час, відзначив він, виникає питання про можливість приєднання України до Митного союзу.
За словами Бузека, Україна "повинна знайти своє місце, і економічна сторона для неї дуже важлива". При цьому він запевнив В.Литвина, що Україна може розраховувати на повну підтримку своїх євроінтеграційних прагнень з боку Європарламенту.
Раніше, 22 квітня, Президент України Віктор Янукович затвердив національний план щодо виконання Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.
18 квітня ц.р. Янукович заявив, що при нинішній динаміці в переговорах Україна зможе погодити договір про асоціацію до саміту Україна - ЄС в грудні 2011 р. Янукович також позитивно оцінив конструктивний перебіг переговорів по всіх частинах угоди про асоціацію, включаючи створення поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі.
У свою чергу президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що ЄС підтверджує намір завершити до кінця року переговори з Україною про асоціацію. В той же час, Ж.Баррозу заявив, що неможливо мати угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ) і інтегруватися в Митний союз (МС).
Раніше, 13 квітня Янукович під час зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском заявив, що європейська інтеграція залишається незмінним пріоритетом України.
Відзначимо, Верховна Рада (ВР) України 5 квітня прийняла за основу і в цілому проект постанови "Про заяву Верховної Ради України "Про співпрацю між Україною і Європейським Союзом у візовій сфері". Зокрема, ВР України закликала ЄС продемонструвати політичну волю і зняти довгостроковий статус з перспективи введення ЄС безвізового режиму для громадян України, включивши відповідне положення в майбутню Угоду про асоціацію між Україною і ЄС.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС в Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу до ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України і ЄС, називатиметься "Угода про асоціацію".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас