Хто стане новим главою МВФ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто стане новим главою МВФ?

Казна та Політика
286
Фаворитом серед кандидатів на пост глави Міжнародного валютного фонду вважається міністр фінансів Франції Крістін Лагард, яка має в європейських економічних колах репутацію висококваліфікованого фахівця з великим міжнародним досвідом. З її кандидатурою європейці пов'язують надію на подолання кризи в єврозоні. Сама Лагард ситуацію поки не коментує.
В МВФ вважають Лагард "талановитим і здібним лідером", сказав виконуючий обов'язки глави Фонду Джон Ліпскі.
Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що, на її думку, пост керівника МВФ має обійняти чоловік з Європи, але конкретної кандидатури називати не стала, відзначивши, що вони обговорюватимуться в бесідах з представниками ЄС.
Прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі вважає міністра фінансів Франції Крістін Лагард найбільш відповідною кандидатурою.
Казначейство (міністерство фінансів) Великобританії вважає, що новий глава МВФ має бути європейцем. Втім, місяць тому прем'єр-міністр Девід Кемерон заявив, що Фонду варто поглянути "за межі Європи, в інші регіони світу", щоб зміцнити свої глобальні позиції і зважаючи на зростання впливу економік Південної Азії, передусім Китаю і Індії, помічає РИА "Новости".
Китай і Бразилія, зі свого боку, пропонують, щоб цю посаду обійняв представник країн з економікою, що швидко розвивається.
В числі кандидатур на заміщення вакантної посади німецькі ЗМІ називають голову правління Deutsche Bank Йозефа Аккерманна, екс-міністра фінансів ПАР Тревора Мануеля, екс-главу мінфіну Німеччини Пєєра Штайнбрюка, екс-главу Бундесбанку Акселя Вебера, турецького фінансиста Кемаля Дервіса, главу емісійного банку Мексики Агустіна Карстенса.
Російська позиція полягає в тому, що вибори глави МВФ повинні проходити на конкурентній і прозорій основі, без прив'язки до географічного принципу. Про це заявив помічник президента РФ Аркадій Дворкович. За його словами, враховуючи позиції групи БРІКС в МВФ, "було б розумно, аби наші країни виступили зі спільною позицією, але консультацій на цю тему поки що не проводилося".
Прем'єр-міністр Казахстану Карім Масимов закликав підтримати кандидатуру голови Нацбанку країни Григорія Марченка. Кандидатуру Марченка підтримала Рада глав урядів СНД на засіданні в Мінську, проте більшість експертів скептично оцінюють його шанси.
Міністр фінансів США Тімоті Гейтнер відхилився від прямої підтримки когось з кандидатів, підкресливши необхідність вирішити питання якнайшвидше при "максимальній відкритості" процесу зміни керівництва МВФ.
Глава МВФ призначається консенсусним рішенням виконавчої ради (директорату) фонду. Розмір часток голосів великих розвинених країн - США, Франції, Великобританії, Німеччини - такий, що вони, в принципі, можуть заблокувати неугодного кандидата. Аби цього не сталося, провідні країни МВФ зазвичай досягають неформальної згоди щодо кандидатури на вищий пост, перш ніж виносити її на голосування.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас