Солодкі хабарі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Солодкі хабарі

Казна та Політика
979
Аудиторська компанія Ernst & Young представила дослідження корпоративного шахрайства і корупції в країнах Європи. Це вже другий звіт, що торкається України. Цього року серед 2300 респондентів (від пересічних співробітників до керівників вищої ланки) з 25 європейських країн було опитано 100 представників великих українських компаній.
В опитування Ernst & Young вперше включено пункт про рівень корупції в країні. 91% українських підприємців вважають, що хабарництво і корупція дуже поширені. За цим показником Україна поступається лише Росії (93%), тоді як в середньому по Європі він склав 62%. Але якщо в Європі про збільшення рівня корупції в поточному році повідомили 40% респондентів-підприємців, то в Україні - 55%.
Оприлюднений вчора щорічний рейтинг конкурентоспроможності Інституту розвитку менеджменту швейцарської бізнес-школи (IMD) підтвердив цю ситуацію. Україна зберегла в ньому 57-у позицію серед 59 досліджуваних країн, випередивши лише Хорватію і Венесуелу. Проте за показником рівня корупції Україна зайняла останнє місце, виявившись гірше від Росії, що розташувалася на одну позицію вище.
Серед іншого фахівці Ernst & Young виявили ще одну проблему. Якщо торік 24% українських респондентів заявили їм про виявлення в останні два роки фактів зловживань серед своїх співробітників, то в нинішньому році - лише 16%. Такий результат був несподіваним для авторів дослідження. "Зниження рівня шахрайства можна пояснити завершенням впливу кризи з одного боку і посиленням функції протидії шахрайству в компаніях - з іншого: крупні компанії все частіше залучають нас для сприяння в розробці і впровадженні відповідних програм", - говорить старший менеджер групи розслідувань шахрайства і сприяння в спірних ситуаціях російського офісу Ernst & Young Андрій Новиков. "Можливо, українські компанії стали більш закритими і про факти виявленого шахрайства відомо лише підрозділам внутрішньої безпеки", - допускає глава групи розслідувань шахрайства і сприяння в спірних ситуаціях українського офісу Ernst & Young Олена Ісаєва. В Росії ситуація протилежна: якщо минулого року про факти шахрайства заявляло 10% респондентів, то зараз - 37%.
Рівень зафіксованого в Україні корпоративного шахрайства ненабагато вищий від середнього показника по розвинених країнах (13%) і кращий від показник країн, що розвиваються (20%). Аналогічний показник - 16% - в Ірландії і Румунії, а в сусідній Польщі він склав 19%. Найменший - в Словаччині, 5%.
Зниження видимого рівня шахрайства в українських фірмах експерти пояснюють реальним поліпшенням економічної ситуації і більшою закритістю самих компаній. "Безумовно, зростання зарплат, що почалося торік, має позитивно вплинути на ситуацію, тим більше що це загальноєвропейська тенденція. Проте варто говорити про те, що бізнесу зараз стає невигідно визнавати власні проблеми, а тому багато компаній їх заперечують", - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас