Козєй: Польща сприятиме вступу України в ЄС під час головування в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Козєй: Польща сприятиме вступу України в ЄС під час головування в ЄС

Казна та Політика
312
Під час головування Польщі в Європейському Союзі (ЄС) вона має намір всіляко сприят вступу України в ЄС. Про це на сьогоднішньому брифінгу за підсумками зустрічі з секретарем Ради національної безпеки і оборони Раїсою Богатирьовою заявив керівник Бюро національної безпеки Республіки Польща Станіслав Козєй, передає кореспондент РБК-Україна.
"Польща буде підтримувати українські наміри (щодо вступу до ЄС), тому що це також в інтересах Польщі. Я підкреслював це під час нашої бесіди. Завершення розмов про асоціацію має два рівні. Перший рівень - це домовленість з Європейською комісією, а другий - це консистенція міждержавних, міжурядових діалогів", - підкреслив Козєй.
Водночас Козєй зазначив, що головування в Євросоюзі не може вплинути на зміст переговорів між Україною та ЄС, однак може створити сприятливий клімат і "знайти прихильників для даної ідеї". Крім того, він сказав, що Польща протягом багатьох років підтримує Україну в її євроінтеграційних прагненнях.
"Для Польщі також було б великим досягненням, якщо б Україна остаточно погодила текст договору про асоціацію до кінця поточного року", - заявив Козєй.
Нагадаємо, 10 травня президент Європейського парламенту Єжи Бузек під час зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином висловив думку, що до кінця ц.р. буде отримано позитивний результат "хоча б у плані підписання угоди про асоціацію".
Бузек також висловив задоволення активізацією співробітництва України з Євросоюзом, зокрема, у питаннях лібералізації візового режиму, а також переговорного процесу з підписання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі.
При цьому Президент Європарламенту високо оцінив розуміння владою України необхідності узгодження дій на шляху інтеграції в європейські структури. Разом з тим, зазначив він, виникає питання про можливість приєднання України до Митного союзу.
За словами Бузека, Україна "повинна знайти своє місце, і економічна сторона для неї дуже важлива". При цьому він запевнив Литвина, що Україна може розраховувати на повну підтримку своїх євроінтеграційних прагнень з боку Європарламенту.
Раніше, 22 квітня, Президент України Віктор Янукович затвердив національний план з виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.
18 квітня ц.р. Янукович заявив, що за нинішньої динаміки в переговорах Україна зможе узгодити договір про асоціацію до саміту Україна - ЄС у грудні 2011 р. Янукович також позитивно оцінив конструктивний хід переговорів за всіма частинами угоди про асоціацію, включаючи створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі.
В свою чергу президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що ЄС підтверджує намір завершити до кінця року переговори з Україною про асоціацію. Водночас, Баррозу заявив, що неможливо мати угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ) та інтегруватися в Митний союз (МС).
Раніше, 13 квітня Янукович в ході зустрічі c прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском заявив, що європейська інтеграція залишається незмінним пріоритетом України.
Зазначимо, Верховна Рада (ВР) України 5 квітня схвалила за основу і в цілому проект постанови "Про заяву Верховної Ради України "Про співпрацю між Україною і Європейським Союзом у візовій сфері". Зокрема, ВР Україна закликала ЄС продемонструвати політичну волю і зняти довгостроковий статус з перспективи введення ЄС безвізового режиму для громадян України, включивши відповідне становище в майбутню Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України та ЄС, буде називатися "Угода про асоціацію".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас