Рада ввела мита на експорт зернових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ввела мита на експорт зернових

Аграрний ринок
486
Україна на період до 1 січня 2012 року введе мита на експорт пшениці (9%, але не менше EUR17 за тонну), кукурудзи (12%, але не менше EUR20 за тонну) і ячменю (14%, але не менше EUR23 за тонну).
Відповідний закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України і затвердження ставок вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур" прийняла Верховна Рада мінімально необхідним числом голосів - 226.
Нагадаємо, в квітні 2011 року Кабмін запропонував Верховній Раді ввести до 1 січня 2012 року 9% мито на експорт пшениці, 12% - кукурудзи і 14% - на експорт ячменю.
На початку жовтня 2010 року уряд України ввів квотування експорту зерна на термін до 31 грудня 2010 року. В кінці минулого року воно було продовжене до 31 березня 2011 року. При цьому сумарний розмір квот був збільшений на 1,5 млн тонн - до 4,2 млн тонн.
В кінці березня уряд вирішив продовжити квотування зерна ще на квартал, збільшивши квоту на експорт кукурудзи на 2 млн тонн.
Потім міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк повідомив, що розподіл цієї квоти відбудеться на аукціоні. Верховна Рада прийняла відповідний закон 8 квітня, що надає Кабінету міністрів право продавати квоти на експорт зерна на аукціоні, проте Президент ще не підписав цей документ.
Нагадаємо, що представники уряду і Адміністрації Президента заявляли, що після прийняття закону про введення мит обмеження на експорт зерна у вигляді квотування будуть скасовані.
За весь час дії квот вони розподілялися двічі способом, що викликав потім різку критику з боку учасників ринку: багато компаній не змогли вчасно отримати висновку Мінагропроду про наявність зерна, які необхідні для подачі заявки на отримання квоти. На думку уряду, продаж квот на аукціонах дозволить підвищити прозорість і конкуренцію при розподілі квот.
Тим часом, учасники ринку критикують і цей варіант, оскільки він суперечить нормам СОТ і поставить учасників ринку в нерівні умови з тими компаніями, які отримали квоти на експорт безкоштовно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас