Ъ: Аграрний фонд порине в молочні річки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Аграрний фонд порине в молочні річки

Аграрний ринок
531
Держава займеться закупівлею вершкового масла і сухого молока. Вчора в Міністерстві аграрної політики повідомили, що на ці цілі Аграрному фонду буде виділено близько 1 млрд грн. Масштаби анонсованих закупівель настільки великі, що на тлі їх чекання ціни на масло вже зросли на 15% і на стільки ж можуть збільшитися закупівельні ціни на молоко, вважають експерти.
Почати закупівлі вершкового масла і сухого молока Аграрному фонду минулого вівторка під час наради в Міністерстві аграрної політики доручив перший заступник міністра Микола Безуглий. З держбюджету на придбання 18 тис. т вершкового масла буде виділено 756 млн грн., а 6 тис. т сухого молока - 210 млн грн., повідомили вчора в прес-службі міністерства. Перший тендер планується провести вже 1 червня. Продукція купуватиметься лише у виробників лотами по 200 т, йдеться в повідомленні. "Лоти невеликі, це дозволить брати участь у тендері навіть невеликим виробникам", - відзначає директор компанії "Мілкіленд" В'ячеслав Реков.
В Агрофонді отримати коментарі не вдалося. Але неофіційно там пояснили, що уряд вирішив провести закупівлі у зв'язку з сезонним зниженням закупівельних цін на молочну продукцію. Зараз у зв'язку зі зростанням пропозиції сирого молока на ринку виникає профіцит молочної продукції, і переробники збільшують виробництво масла і сухого молока – продуктів з великим терміном зберігання, пояснює Реков. У квітні ціни на вершкове масло знизилися до 32-33 грн/кг (в кінці минулого року - 50 грн/кг), на сухе молоко - до 25 грн/кг (близько 30 грн/кг), розповів директор "Інфагро" Василь Вінтоняк.
Подешевшало і саме молоко. Закупівельні ціни на нього знизилися з 2,2-2,5 грн/л до 1,8 грн/л, розповів директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка. За його словами, окрім сезонного чинника, причиною цього стало скасування норми Податкового кодексу про звільнення молокопереробників від сплати ПДВ. В результаті переробники стали добиватися від сільгоспвиробників зниження закупівельних цін. Зараз шляхом закупівлі продукції в Кабміні розраховують серед іншого підтримати сільгоспвиробників, говорить президент Асоціації українських виробників "Морозиво і заморожені продукти" Ігор Бортковський, який входить до робочої групи при Мінагрополітики, що бере участь в розробці проекту закупівель.
Майбутні обсяги закупівель безпрецедентно великі, відзначає Реков: раніше в держрезерв купувалися не більше 2-3 тис. т вершкового масла, а сухе молоко не купувалося взагалі. 18 тис. т масла – це 11% від щорічного обсягу споживання в країні, а 6 тис. т молока – 12%, відзначає заступник керівника аналітичного відділу ІКГ "Астарта-Таніт" Людмила Назимова-Томчук. Ще до офіційних повідомлень про закупівлі на тлі їх чекань ціни на вершкове масло в Україні зросли на 4 грн., до 37 грн/кг, а на сухе молоко – на 3 грн., до 28 грн/кг, говорить Вінтоняк: "Якщо Агрофонд здійснить закупівлю в повному обсязі і за анонсованими на початку року інтервенційними цінами (понад 40 грн/кг вершкового масла і 34 грн/кг сухого молока, - ред.), закупівельні ціни на молоко можуть зрости в середньому на 15%. В результаті ціни на цільномолочну продукцію збільшаться на 5-8%, а орієнтовані на експортний ринок сировари будуть змушені скорочувати обсяги виробництва, оскільки ціни підвищити не зможуть". Остаточно ціна купівлі буде встановлена фондом до кінця тижня на підставі рекомендацій робочої групи, яка надасть їх днями, уточнив Бортковський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас