Експерти: Нафтотрейдери знижувати ціни на паливо не будуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Нафтотрейдери знижувати ціни на паливо не будуть

Енергетика
426
На думку експертів, опитаних Фокусом, ціни на пальне в травні знижуватися не будуть, навіть на дизпаливо, вартість якого значно завищена. Всупереч рекомендації Кабміну, нафтотрейдери мають намір відіграти втрачені на початку року позиції.
Вчора експертно-аналітична група при Міністерстві енергетики та вугільпрому вкотре рекомендувала нафтотрейдерам знизити вартість дизельного палива до 9,6 гривень за літр, аргументуючи своє побажання надлишком ДП на українському ринку. А вартість бензину рекомендували знизити до 10 гривень за літр.
Експерти, опитані Фокусом, здивовані таким обґрунтуванням міністерства. Як зазначив генеральний директор консалтингового агентства "А-95" Сергій Куюн, за даними за січень-квітень поточного року, баланс дизельного палива знаходитися на рівні минулого року. "Особливого надлишку, як і нестачі, ми не бачимо", - зазначив експерт.
За інформацією заступника директора НТЦ "Психея" Геннадія Рябцева, надлишок, про який говорять в Мінпаливенерго, утворився тільки з єдиної причини - прийшов танкер з дизельним паливом. "Проте, про яке надлишку дизпалива може йтися, якщо відсутня пропозиція від Кременчуцького та Лисичанського заводів, а всі інші стоять", - здивований Рябцев.
Сергій Куюн впевнений, що трейдери не будуть виконувати рекомендації, які своїми діями спростовують самі ж чиновники від Міненерговугілля. "Справа в тому, що вчора відбувся перший аукціон з продажу нафтопродуктів "Нафтогазу України", отриманим на Лисичанському НПЗ. І ті ціни, які вони запропонували, на 95-й бензин становлять 10,55 грн (при рекомендованих 10 грн за літр), а на ДП - 9,90 грн (при рекомендованих 9,6 грн за літр). Міністр з одного боку говорить, що треба тримати такі ціни, а самі одразу продають своє паливо оптом на 30-50 копійок вище. Вони самі розуміють неспроможність своїх рекомендацій. І ринок теж це розуміє", - пояснив він.
Президент асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук вважає, що видаючи такі рекомендації, чиновники змушують автозаправки працювати собі в збиток. "На жаль, рухатися далі нікуди - тільки в боргову яму. П'ятий місяць ринок працює в кращому випадку на межі збитковості. Собівартість бензину А-95 на заправці - 10,91 грн і 10,40-10,46 грн за дизпаливо", - заявив Косянчук. Тому виконувати рекомендації уряду трейдери не мають наміру.
"Якщо б не було довгого періоду стримання цін, то зараз можна було б сподіватися на досить серйозну стабілізацію і зниження цін - на 10-15 копійок. Потенціал для зниження є. Але тільки у випадку, коли б від трейдерів не вимагали зовсім нездійсненних умов. Тому єдине, на що зараз можна реально розраховувати, що ціни припинять своє зростання", - зазначив Рябцев. За його розрахунками, зараз вартість бензину А-95 вітчизняного виробництва в роздробі повинна складати 10,30 грн за літр, а А95 євро - близько 11 гривень за літр. Експерт не виключає, що вже через два тижні за умови, що ситуація на світових ринках не змінитися, деякі трейдери зможуть знизити ціни, особливо на дизпаливо.
"Зараз ціна дизпалива значно завищена, і якщо попит на нього не буде рости, паливо подешевшає швидше. Його ціна буде повзти до рівня 9,90 грн за літр. Потенціал для зниження у ДП в три рази вище, ніж у бензину" , - пояснив експерт. Як зазначив Рябцев, трейдери спробують утримати ціни на дизпаливо на існуючих рівнях якомога довше, щоб компенсувати недоотриманий прибуток, оскільки торговельні націнки протягом чотирьох місяців були наймінімальнішими за останні п'ять років.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас