"Газпром" може знову знизити ціни на газ для країн ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" може знову знизити ціни на газ для країн ЄС

Енергетика
549
Газпром у своєму звіті проінформував, що вдруге веде переговори з європейськими компаніями про перегляд цін на газ, повідомляє Українська служба Бі-бі-сі.
В кінці минулого року декілька європейських компаній добилися від російського Газпрому перегляду контрактних цін на газ, посилаючись на зміни на світовому ринку енергоносіїв. Перш за все, йшлося про надлишкову пропозицію газу у зв'язку зі зростанням постачань зрідженого газу, а також з падінням спотових цін на газ на світовому ринку.
Тоді російський газовий монополіст погодився з аргументами своїх партнерів у Європі, і пішов на зниження ціни на газ для декількох німецьких, французьких та італійських компаній, серед яких E.on, ENI, Wingas, GDF Suez.
Тепер, як визнають в самому Газпромі, європейські компаній знов добиваються перегляду цін на газ. Серед цих компаній як ті, які вже отримали знижки від Газпрому, так і інші європейські компанії, відзначає Бі-бі-сі.
Втім, в газовому монополісті запевняють, що компанії не нашкодить поступливість у переговорах щодо зниження ціни на газ, адже, як заявляв у квітні керівник Газпрому Олексій Міллер, попит на газ в ЄС навесні навіть збільшився в порівнянні із зимовим періодом, а на кінець року ціни на газ, за розрахунками Газпрому, можуть зрости до 500 доларів за тисячу кубометрів.
Після приходу до влади в Україні президента Віктора Януковича, його команда вже другий рік поспіль намагається переконати Москву погодитися на перегляд газових контрактів, укладених в січні 2009 року за прем'єрства Юлії Тимошенко. Ті контракти представники чинної влади називають "злочином" і украй невигідними для України, а проти самої Тимошенко порушено кримінальну справу, пов'язану з підписанням газових угод 2009 року.
Однією із спроб щодо перегляду контракту було укладення в квітні минулого року так званих Харківський угод, згідно з якими Україна отримала знижку на російський газ в обмін на продовження базування російського Чорноморського флоту в Криму. Після цього, коментуючи можливість перегляду газових угод, в Москві заявляли, що цілком задоволені і нинішніми, і можуть погодитися на їх перегляд, лише якщо Київ розгляне можливість участі в ініційованих Росією інтеграційних проектах, наприклад, Митному союзі.
Нагадаємо, ще одну спробу домовитися з Газпромом про зниження ціни на газ український міністр енергетики Юрій Бойко робив наприкінці квітня.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас