АУБ: ВАСУ розгляне питання про постанову НБУ щодо рівня капіталу банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ: ВАСУ розгляне питання про постанову НБУ щодо рівня капіталу банків

Казна та Політика
198
Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) розгляне питання про постанову Національного банку України (НБУ) щодо вимог до регулятивного капіталу кредитно-фінансових установ (№ 273), повідомляється на веб-сайті Асоціації українських банків (АУБ).
"Судова справа із зазначеного питання з Окружного адміністративного суду міста Києва витребувана у ВАСУ. Після її вивчення суддями ВАСУ буде призначено час і місце судового засідання", - вказується в повідомленні.
У повідомленні вказується, що ВАСУ відкрив касаційне виробництво за скаргою на лютневу постанову Київського апеляційного адміністративного суду, якою було скасовано рішення Окружного адміністративного суду Києва про задоволення позову банків-членів АУБ щодо визнання недійсним низки положень постанови НБУ № 273.
Як повідомлялося, в червні-2010 НБУ затвердив постанову № 273, якою зобов'язав банки сформувати регулятивний капітал розміром не менше 120 млн грн у період до 1 січня 2012 року. Цією ж постановою НБУ заборонив нарощувати обсяг депозитів фізичних осіб тим банкам, які мали регулятивний капітал нижче за такий рівень.
Положення постанови НБУ № 273 оскаржила в суді група комерційних банків за ініціативою АУБ. Представники Асоціації раніше заявляли, що адміністративне підвищення вимог до абсолютного розміру регулятивного капіталу лише для невеликих фінустанов веде до витіснення їх з ринку неринковими методами.
Разом з тим АУБ наголошує на необхідності приведення вимог НБУ до капіталу відповідно до закону України "Про внесення змін до деяких законів України" (законопроект № 0884), ухваленому Верховною Радою 15 лютого 2011 року, який встановлює як контрольний показник наявність у банку статутного капіталу в сумі 120 млн грн і передбачає на виконання цієї норми п'ятирічний термін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас