Експерт: Приватизація української енергетики неминуча — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Приватизація української енергетики неминуча

Енергетика
416
В умовах, що склалися на сьогоднішній день, залучення приватних інвестицій в розвиток енергетичної галузі є неминучим, - вважає голова Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Євген Мармазов.
"Сьогодні в тепловій енергетиці понад 90% енергоблоків ТЕС відпрацювали свій розрахунковий ресурс, 65% енергоблоків перейшли визнану в світовій енергетичній практиці межу граничного ресурсу і фізичного зносу, і потребують модернізації або заміни. Тому іншого виходу, як приватизація енергокомпаній, - нема", - відзначив Мармазов. До того ж, за його словами, в Україні вже існує позитивний приклад приватизації 6 обленерго, яка відбулася в 2001 році.
На думку Євгена Мармазова, для проведення успішної приватизації сьогодні необхідно в першу чергу позбавити енергокомпанії від боргів і перехресного субсидування. "Якщо цього не зробити, то буде і відповідна ціна активів", - відзначає він.
11 травня Кабінет міністрів передав Фонду держмайна держпакети акцій двох теплових генерацій і дев'яти обленерго, які планують приватизувати в 2011 році. Серед них 25% акцій "Дніпронерго" і 45,1% акцій "Західенерго" 46% акцій "Черкасиобленерго", по 50% акцій "Вінницяобленерго" "Дніпробленерго" і "Закарпаттяобленерго", по 45% акцій "Крименерго" і "Чернівціобленерго", 40,06% акцій "Донецькобленерго", 25,99% акцій "Тернопільобленерго", 25% акцій "Київенерго".
Раніше голова Фонду держмайна Олександр Рябченко заявляв, що розраховує виручити від продажу держакцій енергокомпаній в 2011 році близько 6 млрд грн.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас