"Роснафта" і BP відмовилися від спільного освоєння шельфу в Арктиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Роснафта" і BP відмовилися від спільного освоєння шельфу в Арктиці

Енергетика
275
Компанії BP і "Роснафта" відмовилися від спільного освоєння шельфу в Арктиці й операції з обміну акціями, йдеться в спільному повідомленні ВР і консорціуму AAR.
Як пояснили у ВР, дедлайн по закриттю операції був 16 травня 2011 р., і сторони до цієї дати не змогли досягти домовленості. Тому переговори з "Роснафтою" щодо арктичного альянсу припинені. Проте BP обіцяє продовжити переговори з "Роснафтою" і консорціумом Alfa-Access-Renova (AAR) щодо конструктивної співпраці в майбутньому.
"Оскільки умови, передбачені домовленостями з "Роснафтою" (від 14 січня 2011 р.), не були виконані, дані угоди припинені", - йдеться в прес-релізі BP.
В той же час британська компанія підкреслює, що BP "залишається прихильною діяльності в Росії, конструктивній роботі з консорціумом AAR в рамках ТНК-BP і існуючим добрим взаєминам з "Роснафтою". "ТНК-BP - чудова інвестиція для всіх сторін з 2003 р., і нам приємно, що BP і AAR погодилися здолати розбіжності останніх місяців і повністю концентруватися на цьому важливому і успішному бізнесі, - вказав виконавчий директор BP Роберт Дадлі. - В той же час ми з нетерпінням чекаємо продовження роботи з "Роснафтою" в рамках спільного підприємства на Сахаліні, управління нашим новим спільним бізнесом з переробки нафти в Німеччині (Ruhr Oel - прим. РБК) і вивчення інших майбутніх проектів".
Британський концерн відзначає, що "в останні місяці BP вела детальні переговори з AAR і "Роснафтою", аби знайти розумне і прагматичне рішення, яке дозволило б реалізувати попередні домовленості з "Роснафтою" до задоволення всіх сторін". "До теперішнього часу таке рішення знайти не вдалося, але переговори будуть продовжені", - заявляє BP, не пояснюючи предмет таких переговорів.
У свою чергу, глава "Альфа-груп" Михайло Фрідман від імені російських акціонерів ТНК-BP заявив, що "AAR бачить істотну користь від розвитку співпраці з "Роснафтою" в рамках акціонерної угоди ТНК-BP". "Ми плануємо продовжити обговорення потенційної співпраці між BP, "Роснафтою" і AAR", - відзначив М.Фрідман, чиї слова наводяться в повідомленні BP.
Нагадаємо, BP і "Роснафта" в середині січня 2011 р. уклали угоду про стратегічну співпрацю на шельфі Арктики. Транзакція передбачала три пункти: спільна робота на трьох ділянках в Карському морі, створення спільного підприємства для роботи на цих ділянках (частка "Роснафти" в СП - 67%, ВР - 33%) і угода про обмін акціями, в результаті якої "Роснафта" мала отримати 5% акцій BP, а британська компанія - 9,5% акцій "Роснафти", що в сукупності з акціями "Роснафти", що вже є у неї, склало б 10,8%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас