НБУ заявив про стабільність на валютному ринку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ заявив про стабільність на валютному ринку України

Валюта
593
Попит і пропозиція на валютному ринку України в даний час збалансовані, заявив перший заступник глави Національного банку України Юрій Колобов.
"Ринок збалансований, ми це бачимо по ситуації по платіжному балансу", - сказав він в кулуарах сьомого Українського інвестиційного саміту Adam Smith Conferences, що проходить у Лондоні 16-18 травня.
"А нещодавні якісь рухи курсу - це якийсь спекулятивний попит, можливо, якась політична підоснова", - додав Колобов.
Він підкреслив, що з початку року Нацбанк поповнив валютні резерви шляхом інтервенцій на міжбанківському валютному ринку більш ніж на $2 млрд. "Запасу міцності у нас більш ніж достатньо", - відзначив перший заступник глави НБУ.
Виступаючи на саміті, він уточнив, що дефіцит поточного рахунку за перший квартал 2011 року склав всього лише $700 млн, тоді як позитивне сальдо фінансового рахунку дорівнювало $1,9 млрд.
"Упевненості додає аналіз основних показників грошово-кредитного ринку, які демонструють зростаючу довіру з боку населення і інвесторів. Постійне збільшення надходжень валюти, збалансований попит і пропозиція останнім часом практично порівняли курс НБУ і курс на міжбанку", - сказав Колобов.
Кажучи про волатильність курсу гривні, він відзначив, що НБУ згоден з міжнародними експертами про необхідність її присутності і розширення. "Але всі ми повинні розуміти, що, на жаль, курс є одним з індикаторів того, як населення оцінює економічну і цінову стабільність. Рух вгору-вниз на одну-дві копійки викликає питання", - пояснив складність ситуації перший заступник глави Нацбанку.
Колобов повідомив, що Нацбанк розробляє програму підвищення інформованості населення з цього питання.
Перший заступник глави НБУ відзначив, що сприятлива зовнішньоекономічна кон'юнктура, підвищення внутрішнього попиту, як споживчого, так і інвестиційного зумовлюють досить високі темпи зростання української економіки з початку року: в районі 5-6%.
Колобов додав, що Нацбанк при цьому проводить зважену монетарну політику в рамках меморандуму з Міжнародним валютним фондом (МВФ). "Ми повністю виконуємо критерії ефективності й індикативні цілі (програми з МВФ)", - підкреслив перший заступник глави НБУ.
На його думку, утримання інфляції на рівні нижче 10% в умовах значної невизначеності і шоків на ринку енергоносіїв є значним досягненням Нацбанку і української влади.
Він також вказав на позитивні тенденції на ринку депозитів (приріст за рік з 1 травня - 29% зі зростанням частки національної валюти) і кредитів (приріст 15% при зниженні ставки з 15% до 13% річних).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас