Експерт: Знижку на газ Україна зможе отримати не раніше 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Знижку на газ Україна зможе отримати не раніше 2012 р.

Енергетика
276
Російської Федерації (РФ) вкрай вигідний нині чинний контракт на постачання газу в Україну. Саме тому РАО "Газпром" зробить все, щоб нова формула визначення ціни на блакитне паливо набула чинності не раніше 2012 р., вважає голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надєїн.
За словами експерта, це підтверджують слова прем'єр-міністра України Миколи Азарова про максимальне скорочення Україною обсягів закупівель газу в другому півріччі 2011 р.
"Цього року вже складно буде щось змінити. Росія спочатку висуває складні для виконання умови, як, наприклад, вступ до Митного союзу або створення спільного підприємства між НАК "Нафтогаз України" і РАО "Газпром". Їм поспішати нікуди, оскільки ціна на газ постійно зростає і навіть з урахуванням знижки в другому півріччі 2011 р. для України вона перевищить 400 дол за 1 тис. м. куб. Пішовши на поступки зараз, Росія втратить сотні мільйонів доларів прибутку, тому навіть якщо переговори і будуть проходити успішно, на зміни варто очікувати не раніше наступного року", - відзначає експерт.
Тим часом, початок переговорів НАК "Нафтогаз України" з італійською нафтовою компанією Eni.spa щодо розвідки і видобутку вуглеводнів в Україні, плани будівництва LNG-терміналу і бажання збільшити частку відновлюваної енергетики в енергобалансі країни до 10% до 2015 р. говорить про те, що влада серйозно стурбована зниженням залежності України від поставок російського газу.
"За стіл переговорів треба сідати з сильною позицією, а щоб досягти цього, потрібно диверсифікувати поставки енергоресурсів в Україну. Це те, про що говорять всі роки незалежності, але реально до чого поки тільки почали приступати", - говорить Надєїн.
За словами експерта, після реалізації ряду проектів, до 2016-2018 рр. Україна зможе імпортувати до 10 млрд. куб. м. газу з Росії проти сьогоднішніх 35-40 млрд. куб. м. "Простий приклад - ККД котелень часто не перевищує 50-60%. В одному з районів Одеської області, де нещодавно були наші експерти, ККД старих котлів становить 35%, вони працюють по 40-50 років. І так по всій країні. Я вже не кажу про втрати в тепломережах і вкрай високому показнику енергоємності українського ВВП розміром 0,63 кг умовного палива на одну гривню ВВП, що майже в два рази більше, ніж у США, Франції, Німеччини. Іншими словами, у нас є за рахунок чого скорочувати імпорт дорогого російського газу. Простий приклад - в Україні щорічно на полях спалюється близько 10 млн т соломи. Якщо її використовувати як сировину для виробництва твердого біопалива, це дозволить заощадити близько 4 млрд куб. м газу. І це тільки один напрямок, але ж є ще ряд інших, які можуть допомогти знизити нашу енергетичну залежність від Росії", - підсумовує експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас