Народні обранці попрацюють з судами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Народні обранці попрацюють з судами

Казна та Політика
548
На поточному пленарному тижні народні депутати, швидше за все, знов звернуть увагу на низку законопроектів, що становлять великий інтерес перш за все особисто для них і при цьому великою мірою для тих, хто міняє правила гри в судовій сфері.
По-перше, неоднозначно провис в повітрі законопроект №7447, що має для юридичної команди президента Віктора Януковича вже навіть іміджево-принципове значення. Нагадаємо, що ВСУ - це сьогодні єдиний суд, де більшість суддів не так розуміють цілі і завдання судової реформи, як це б хотілося впливовим юристам-регіоналам. Як наслідок, вища судова інстанція країни досі де-факто відокремлена від решти судової системи і перебуває на її узбіччі. Остання обставина абсолютно не радує США і Європу, які вже більше півроку наполегливо вимагають повернути ВСУ реальний статус найвищого судового органу в Україні.
Але "ЭИ" раніше неодноразово відзначали, що законопроект №7447 також викликає велике неприйняття з боку Заходу. Не в тій частині, яка повертає ВСУ частину втрачених повноважень, а в тій частині, де всі без винятку судді даного суду повинні пройти фактично повторний іспит на профпридатність. Кращі з них, які в тому числі правильно розуміють цілі і завдання судової реформи, залишаться на своїх місцях. Проте, за інформацією "ЭИ", Захід готовий недвозначно діяти непублічними, але болісними для регіоналів заходами, якщо згаданий документ отримає статус закону.
Як наслідок, законопроект №7447 начебто існує на папері, але реально в ключових своїх положеннях досі не написаний. Більше того, профільний комітет Ради з правосуддя з середини березня регулярно відкладає підготовку даного документа до другого читання - навіть незважаючи на те, що за його швидке прийняття висловилися і президент Віктор Янукович, і його ключові юристи. Але зволікати з вирішенням проблеми ВСУ довго теж не вийде, так само як і відступати назад не з руки. Особливо після того, як судді даного суду, не відчувши настроїв провладних юристів, відмовилися висловити недовіру своєму голові Василю Онопенку. Не виключено, що саме цей тиждень і майбутнє засідання комітету з правосуддя дадуть вже остаточну відповідь щодо майбутнього вищої судової інстанції.
По-друге, дещо загубився у Верховній Раді, але не канув в Лету законопроект №7562, що має значення для добробуту сотень тисяч українських громадян. Цей документ, про який "ЭИ" вже неодноразово писали, носить абсолютно нешкідливу назву - "Про гарантії держави щодо виконання рішення суду". Але, як раніше констатували, реальна суть цього документа аж ніяк не відповідає його назві - йдеться про намір чинної влади не платити українським громадянам передбачені їм згідно із законом соціальні виплати.
Як наслідок, в рамках цієї законодавчої ініціативи з соціальних законів вилучаються конкретні розміри соціальних виплат, а Кабміну надаються повноваження встановлювати ці розміри своїми постановами. Це, у свою чергу, дає владі прекрасний інструмент для оперативного маніпулювання розмірами соціальних виплат в ручному режимі. Аж до теоретичної можливості звести їх до нуля.
Документ вже давно отримав схвалення комітету з правосуддя для прийняття в першому читанні, але народні депутати не квапляться розглядати його в сесійному залі. З одного боку, це не означає, що на законопроекті поставлений хрест - влада просто вичікує зручний момент. З іншого боку, не варто відкидати, що вже зараз розробляється альтернативний сценарій. В будь-якому разі, навряд чи хтось в нашій державі серйозно збирається як залишати соціалку на існуючому, свідомо нездійсненному рівні, так і виплачувати громадянам соціальну заборгованість у розмірі 130 млрд. грн.
По-третє, через Верховну Раду важко, але наполегливо протискається законопроект про судовий збір, який вже близько півроку є предметом палких кулуарних торгів між причетними особами. Головні опорні точки законопроекту, здатного добувати на потреби судової системи мільярдні суми за рік, - куди потраплятимуть кошти від стягнення судового збору, хто ними розпоряджатиметься і на яких умовах. Чітких відповідей на ці питання поки немає, але вони можуть з'явитися в рамках будь-якого пленарного тижня Верховної Ради. Не виключено, що саме поточний пленарний тиждень і стане визначальним.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас