Яку пенсію отримують колишні президенти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яку пенсію отримують колишні президенти

Казна та Політика
917
Колишній президент України Леонід Кучма отримав від „допомаранчевого“ уряду два автомобілі, державну дачу з обслуговуючим персоналом: чотирьох водіїв, кухаря, двох служниць і двох офіціантів. Пенсія президента у відставці становить 2 253 долари США.
А ось точна сума пенсії екс-президента України Віктора Ющенка не розголошується. Проте ЗМІ передбачають, що пенсійні накопичення політика включають передбачені „за посаду“ президента і прем'єр-міністра 20 000 доларів США на місяць.
Пенсія президента США у відставці Джоржа Буша-молодшого ймовірно становить 15 942 доларів США на місяць. Додаткові допомоги і надбавки збільшують суму пенсійних відрахувань до 30 500 доларів США на місяць. Для порівняння, батько 43-го президента США - Джордж Буш-старший - отримує щомісячну пенсію в розмірі 65 500 доларів США.
Попередник Джоржа Буша-молодшого Біл Клінтон отримує щомісячну державну пенсію в 15 500 доларів США. Всього за період з 2000 по 2007 роки пенсія президента у відставці склала 1 217 250 доларів США. Улюбленець пікантних скандалів неодноразово опинявся на порозі позбавлення державного субсидування через податкові суперечки, тому Біл Клінтон продовжує активно працювати, навіть покинувши пост. Публічні лекції і продаж власних книг додали до пенсії президента 81 000 000 доларів США.
Пенсія президента СРСР у відставці Михайла Горбачова - 40 мінімальних зарплат Російської Федерації або приблизно 13 866 доларів США на місяць. Пенсія першого президента Росії Бориса Єльцина складала три чверті від його заробітної плати на посту. Такі ж умови передбачені і для чинного російського президента після виходу на пенсію.
В 2010 році пенсія президента Башкортостана Муртази Рахимова становила 25 000 доларів США, що майже удвічі перевищує державні відрахування екс-першим особам країни.
Колишній президент Грузії Едуард Шеварднадзе розраховував на державну пенсію та інші передбачені пільги, проте наступник політика Михайло Саакашвілі про свою обіцянку виділити пенсію президенту у відставці „забув“, змусивши Едуарда Шеварднадзе майже рік жити на свої заощадження. Влітку 2005 року політичному діячу була призначена пенсія у розмірі 410 доларів США на місяць.
Першому президенту Киргизстану Аскару Акаєву, попри те, що він позбавлений владою статусу екс-президента, передбачена пенсія за вислугою років і додаткова стипендія за членство в Національній Академії наук Киргизстану. Також президенту у відставці передбачена пенсія у розмірі вісімдесяти відсотків від посадового окладу на посту, що індексується з врахуванням зростання посадового окладу чинного президента.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас