Золота лихоманка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золота лихоманка

Банківські метали
6432
Глобальна золота лихоманка, схоже, досягла свого апогею. На початку травня був зафіксований абсолютний рекорд - $1577,75 за унцію. Потім почалося незначне зниження. Але в цілому на ситуацію воно не вплинуло: за прогнозами фахівців, золото продовжить дорожчати ще як мінімум рік. При цьому воно так і не стало альтернативою банківським вкладам для українців. Чому?
За останні 10 років ціна на золото в Росії (і, відповідно, в Україні) збільшилася майже в 17 разів! Рекордним було торішнє зростання: у 2010 році ціни підстрибнули аж на третину. У січні 2011 року вартість золота знизилася на 6%, проте вже в березні рекордне зростання відновилося. Далі сталося очевидне неймовірне: якщо в березень золото увійшло на рівні $1,4 тис. за унцію, в квітні воно перевищило психологічно важливу позначку в $1,5 тис./унція, то в травні жовтий метал став добиратися до позначки $1,6 тис. Експерти прогнозують, що ця планка може бути подолана вже в липні. Або, в крайньому випадку, восени. Якщо не станеться чогось незвичайного.
Що саме може статися, поки незрозуміло. Об'єктивні причини для обвалу ціни на золото не є видимими. Проте світова криза 2007-2008 рр. навчила обережно ставитися до передбачуваності, яка у будь-який момент може перетворитися на повну непередбачуваність. Тим більше, коли йдеться про спекулятивний процес, яким є надування золотої "бульбашки".
Тривогу породила дивна поведінка американського мільярдера Джорджа Сороса: в мить, коли золото перебуває на піку ціни, він чомусь вирішив продати практично всі свої активи в дорогоцінних металах. Іншими словами - все золото і срібло, що було на рахунках його інвестиційного фонду Soros Fund Management.
Західна преса не здогадується, чому скандальний мільярдер так вчинив. The Wall Street Journal відзначає, що це не в'яжеться з нещодавніми заявами самого Сороса про те, що для зростання ціни на золото зберігаються прекрасні умови, а "золота лихоманка" серед інвесторів продовжиться ще декілька років. Аналітики допускають, що справжньою метою дій Сороса може бути спроба створити паніку на біржах. І з її допомогою забезпечити собі моментальний спекулятивний дохід. Лише такою стратегією можна пояснити продаж золота, яке дорожчає, вважає The Wall Street Journal.
Business Insider у свою чергу висловлює інше припущення. На його думку, Сорос просто не бачить надалі загрози для економіки і продає золото, аби використовувати гроші для нових інвестицій. Аналізуючи дії фонду, що належить Соросу, який є на сьогоднішній день одним з найбільших світових хедж-фондів, фахівці роблять висновок, що, мабуть, світовий попит на золото і срібло в найближчі тижні слабшатиме.
Втім, є й інші прогнози. Деякі західні експерти стверджують, що вартість золота може досягти чотирьох тисяч доларів (!) за унцію вже найближчими роками. Причому, сприяти зростанню цін буде поведінка центробанків. "В світових центробанків є вагома причина для скупки золота. Долар більше не є надійним активом для зберігання валютних резервів", - вважає професор University of Maryland Пітер Морічі. За його словами, американські казначейські облігації також втрачають довіру інвесторів, які стурбовані борговими і бюджетними проблемами провідних економік світу.
Висновки економіста підтверджуються фактами. Останній стрибок цін на дорогоцінні метали спровокував виступ голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке. 27 квітня Бернанке, який вперше в історії ФРС дав відкриту прес-конференцію, заявив, що Федеральна резервна система підтримуватиме економіку країни, зокрема, намагатиметься зберігати низьку інфляцію. За його словами, ставки кредитування ще довгий час не зростатимуть. А проблеми на ринку праці збережуться на деякий час. Наступного дня після виступу Бернанке курс долара впав до трирічного мінімуму, а ціни на золото зросли до чергового максимуму: 28 квітня на азіатських торгах вони досягли $1533 за унцію.
Зверніть увагу на ключове словосполучення: на азіатських торгах. Річ у тім, що саме Китай, Таїланд, Індія і Південна Корея є основними "призвідниками" золотої лихоманки нашого часу.
Починаючи з 2008 року, Китай методично позбавляється від казначейських облігацій США, в які були вкладені його неосяжні валютні резерви. Значну частину валюти Пекін вкладає в золоті злитки. Як результат, світова економіка отримала сильного покупця жовтого металу.
Але якби золото скуповував лише Центробанк КНР - це було б півбіди. Головним покупцем золота, відзначають аналітики, зараз є не уряд Китаю, а громадяни країни. Мільярдне населення переживає "синдром Льоні Голубкова", але стосовно золота. Китайці масово переводять заощадження в золоті злитки, вважаючи це найзручнішим і, головне, малопомітним для влади об'єктом накопичення багатства.
В цих умовах китайського золота на всіх бажаючих не вистачає. Незважаючи на те, що Китай є однією з найбільших золотодобувних країн в світі, він постійно збільшує імпорт жовтого металу, задовольняючи попит в своїй країні. Природно, це впливає на світові ціни.
Аналогічно поводиться і населення ще однієї густонаселеної країни - Індії. Індуси традиційно вважають золоті прикраси символом багатства. Тому золота лихоманка стала для них ще одним поштовхом для масових закупівель виробів з дорогоцінних металів. В результаті на сьогоднішній день Індія забезпечує 36% (!) світового попиту на ювелірні вироби, значно випереджаючи Китай з його 19%.
Піддалася загальній паніці і Росія. Згідно з даними МВФ, Центробанк Росії в березні збільшив свої золоті резерви на 18,8 тонни - до 811,1 тонн, здійснивши найбільшу золоту закупівлю в новітній історії. Його прикладу послідував Центральний банк Таїланду, який в березні розбагатів на 9,3 тонни - до 108,9 тонни. ЦБ Мексики з початку року придбав 6,9 тонни дорогоцінного металу.
Почали затоварюватися золотом навіть транснаціональні фінансові структури: Pacific Investment Management Company, LLC (PIMCO) - інвестиційна компанія, що управляє фондом "PIMCO Total Return Instl", що є найбільшим в світі недержавним Пенсійним фондом, недавно позбавилася від казначейських облігацій США, заявивши про намір замінити їх золотим запасом.
Забавно, але при всьому цьому видобуток золота в світі лише зростає. За підсумками 2010 року було видобуто 2652 тонни, що на 3% більше, ніж в 2009 році. З початком поточного року видобуток золота вже зріс на 0,4% в порівнянні з минулим роком. І запаси золотого металу, як говорять фахівці, далеко ще не вичерпані.
Вітчизняні й зарубіжні експерти знаходять пояснення тому, що відбувається, виключно в спекулятивній площині. Мовляв, світовий фінансовий ринок час від часу любить знайти головний предмет для спекулятивних ігор. Свого часу, це були акції компаній з Південно-Східних країн і країн СНД, були ще часи масового захоплення акціями IТ, ф'ючерсами на нафту, іпотечними цінними паперами.
Зараз багато що з цього пішло прахом. Світова криза, одна з причин якої криється в незабезпечених деривативах, виробила в ринку стійку відразу до цінних паперів. Долар - нестабільний. Євро - тим більше. Нафта поводиться непередбачувано, враховуючи військові конфлікти в видобувних країнах. Нерухомість "обламала" аматорів вкладати в неї гроші різким падінням, починаючи з 2008 року (в світі). Що залишається? Золото!
Втім, експерти також попереджають, що, як і всі об'єкти стрімкого спекулятивного зростання, що непіддається логічному поясненню, золото рано чи пізно обвалиться. Причому обвал буде настільки сильним, що може пробити нижню планку ціни. І в цьому плані вкладення в золото - так само ризиковані.
Дане попередження - актуальне, скажімо, для китайців, наших людей торкається мало. В Україні практика зберігання заощаджень в золоті, незважаючи на зростання цін, не прижилася. Пояснень цьому декілька.
По-перше, банківське золото легко купити, але важко вигідно продати. Аби продати злиток, потрібно сплатити його експертизу, маржу банку при купівлі-продажу золота і податки (1% від вартості злитка до Пенсійного фонду).
По-друге, злитки треба десь зберігати. Радянські "цеховики" закопували золото на дачах і ховали в банках з борошном. Але чи багато злитків можна тримати вдома? А якщо пожежа або якесь інше стихійне лихо? Прощай, заощадження! Тому залишається одне: зберігати злитки в банківській скриньці. Але це задоволення - платне і далеко не дешеве. До того ж декілька скандалів з крадіжкою цінностей з банківських сейфів змушують задуматися.
В будь-якому разі, говорять банкіри, вкладати гроші в злитки вигідно, якщо йдеться про довгострокову інвестицію. Той, хто купив золото 5-10 років тому, вже виграє однозначно. А той, хто захоче придбати зараз, на піку ціни, ризикує залишитися біля розбитого корита. Якщо виправдаються прогнози, що обвал золота не за горами, вони просто не встигнуть збагатитися на своїй покупці.
Галина Акімова
За матеріалами:
Кіевскій ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас