Папандреу: Греція не оголосить дефолт і не покидатиме єврозону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Папандреу: Греція не оголосить дефолт і не покидатиме єврозону

Казна та Політика
949
Греція не оголосить дефолт і не покидатиме єврозону, заявив прем'єр-міністр країни Георгіос Папандреу в інтерв'ю італійським ЗМІ, передає РБК.
За його словами, в числі заходів, що робляться урядом Греції для погашення зростаючого держборгу, пріоритет буде відданий приватизації частини державних активів, що передбачено програмою скорочення бюджетного дефіциту. "Спочатку ця програма не була пріоритетною, але тепер вона на порядку денному", - підкреслив Папандреу.
Міністерство фінансів Греції, зокрема планує повний або частковий продаж генеруючих, добувних компаній, операторів зв'язку, банків і казино. Приватизації також підлягатиме лотерейна монополія. Планується, що в нинішньому році від приватизації вдасться виручити 3 млрд євро, а до 2013 р. - 15 млрд євро.
Папандреу також повторив раніше озвучений міністром фінансів Греції Георгіосом Папаконстантіну прогноз щодо того, що країна зможе повернутися на фінансові ринки в 2012 р.
На цьому тижні влада Греції спростувала повідомлення, що з'явилися в американській пресі, в яких йшлося, що країна розраховує отримати від міжнародних кредиторів новий пакет фінансової допомоги на суму майже 60 млрд євро. "Греція не веде жодних дискусій щодо нового пакету екстреної допомоги", - прокоментував повідомлення в ділових ЗМІ високопоставлений представник міністерства фінансів Греції, який побажав залишитися невідомим.
Раніше грецька влада також спростовувала заяви про те, що країні знадобиться реструктуризація боргу, і те, що вона вийде з єврозони.
Відзначимо, згідно з оприлюдненим 13 травня прогнозом Єврокомісії, Греція, яка ніяк не може видертися з боргових проблем, ймовірно, так і не зможе досягти цільових показників по бюджетному дефіциту і рівню держборгу на поточний і наступний рік. Без введення відповідних змін бюджетний дефіцит Греції за підсумками 2011 р. складе 9,5% від ВВП, за підсумками 2012 р. - 9,3% ВВП (проти 7,6% ВВП і 6,5% ВВП, передбачених програмою фінансової допомоги МВФ і ЄС), наголошується в доповіді ЄК.
Держборг Греції за підсумками 2011 р. досягне 157,7% ВВП і збільшиться до 166,1% ВВП в 2012 р., попереджає ЄК. В той же час листопадові прогнози експертів були оптимістичніші - на рівні 150,2% ВВП за підсумками 2011 р. і 156% ВВП за підсумками 2012 р.
Греція торік стала першою жертвою європейської боргової кризи. Країна була не в змозі обслуговувати борги, і спеціально для неї Євросоюз організував екстрені механізми кредитної допомоги. МВФ і країни єврозони спільно виділили Афінам 110 млрд євро у вигляді пільгових кредитів. Взамін уряд Греції зобов'язався і почав проводити на практиці програму істотного скорочення бюджетних витрат (так звані "заходи жорсткої економії").
Нагадаємо, 23 грудня 2010 р. парламент Греції прийняв антикризовий бюджет на 2011 р. Затверджений проект річного бюджету передбачає нові заходи жорсткої економії. Уряд запланував реструктуризацію і приватизацію державних підприємств, ліквідацію збиткових служб тощо. Серед найпопулярніших заходів - підвищення податків і боротьба з їх несплатою, новий виток скорочення зарплат бюджетників, пенсій і допомогив, введення єдиноразового прибуткового податку в 10% для крупних грецьких компаній.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас