Експерти: Ослаблення курсу гривні буде короткостроковим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ослаблення курсу гривні буде короткостроковим

Валюта
1726
Ослаблення курсу гривні носитиме короткостроковий характер, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
"Я б не назвав те, відносно невелике зниження курсу гривні, яке сталося в останні дні на міжбанку, стійким трендом. Ймовірно, просто спрацював чинник відкладеного попиту на іноземну валюту через тривалі вихідні і свята, що і призвело до певного зростання її вартості. Про це свідчить істотне, практично двократне в порівнянні з середнім значенням, зростання обсягу торгів валюти на міжбанківському валютному ринку в останні декілька днів. Також варто звернути увагу на той факт, що частка долара в загальному обсязі торгів в ці дні помітно зменшилася, що дозволяє передбачити, що Національний банк України (НБУ) проводив інтервенції з купівлі "недоларових" іноземних валют. Таким чином, на мою думку, дане коливання є не більш ніж короткостроковим сплеском, і найближчим часом курс гривні залишиться в бічному каналі, тобто без яскраво вираженого висхідного або низхідного тренду", - сказав казначей Укрінбанку (Київ) Олег Бронін.
Аналогічної точки зору дотримується і начальник управління грошових і валютних ринків VAB Банку (Київ) Наталія Шишацька.
"Курс гривні стає більш волатильним, що свідчить про посилення ринкових чинників при його формуванні. В той же час, в найближчому майбутньому ми не чекаємо істотних коливань: перевищення попиту над пропозицією на міжбанку в останні дні носить ситуативний характер і регулюється інтервенціями Нацбанку", - сказала вона.
За оцінкою аналітиків Приватбанку (Дніпропетровськ), ослаблення курсу гривні зумовлене надлишковою гривневою ліквідністю банків.
"Невелике ослаблення гривні за останні дні можна пов'язувати з ринковим чинником визначення ціни - значним перевищенням попиту над пропозицією з боку комерційних банків, що в першу чергу викликане надлишковою ліквідністю: на кореспондентських рахунках банків на ранок 12 травня були майже 24 млрд грн., що не може не тиснути на валютний ринок", - відзначили аналітики.
В той же час, перший заступник глави правління Промінвестбанку (Київ) В'ячеслав Юткін вважає, що істотними чинниками, які рухають курс гривні у бік зниження, є зниження інвестиційних потоків в країну і збільшення інфляційних чекань населення.
"В останні місяці спостерігалося значне ослаблення долара проти основних валют. Гривня традиційно сильно прив'язана до долара. Ослабляючи свої позиції відносно євро, фунта і швейцарського франка, стабільність в парі з доларом виглядала не цілком ринковою. Ослабіли інвестиційні потоки валюти. В той же час зросли інфляційні чекання населення. Крім того, рекомендації щодо додання курсу гривні більшої гнучкості містяться в рекомендаціях Міжнародного валютного фонду", - сказав банкір.
При цьому він відзначив, що з настанням літа, коли гривня, як правило, зміцнюється, ситуація стабілізується.
Як повідомлялося, курс гривні на міжбанківському валютному ринку в четвер знизився до 7,9975 грн/$1. Під час торгів окремі котирування досягали рівня 8,0100 грн/$1. Курс гривні на міжбанку з початку року знизився на 0,4% (з 7,9650 грн/$1).
При розрахунку показників державного бюджету на 2011 рік використовувався курс 7,9500 грн/$1. У Нацбанку вважають прийнятною амплітуду коливань гривні у розмірі декількох відсотків по року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас