Зарплати в конвертах влаштовують всіх: і роботодавців, і працівників, і владу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати в конвертах влаштовують всіх: і роботодавців, і працівників, і владу

Казна та Політика
1870
Ситуація із зарплатою в конвертах влаштовує всіх - громадян, які економлять на податках сьогодні, бізнес, який просто економить на податках, і владу, окремі представники якої прикривають або навіть беруть участь в організації конвертаційного бізнесу.
Про це пише кандидат юридичних наук, адвокат Данило Гетманцев. На його думку, програють в цьому питанні лише подальші покоління - "їм вже сьогодні, з самого народження нав'язується філософія подвійних стандартів, починаючи з побутового рівня".
Гетманцев відзначає, що найзацікавленішим в існуванні чорних зарплатних схем є роботодавець, економія якого на єдиному соціальному внеску становить від 36,76% до 49,7% від фонду оплати праці залежно від виду діяльності підприємства.
В той же час, за його словами, зарплати в конвертах вигідні не меншою мірою працівнику, ніж роботодавцю, адже інакше найнятий робітник недоотримуватиме 15-17% зарплат.
Вигідна існуюча ситуація, на думку автора, і певної частини чинної влади, точніше, тим її представникам, які протегують бізнесу конвертації.
При цьому Гетманцев підкреслює, що не йдеться про вище керівництво країни. "Однак, з іншого боку, яким чином може існувати добре налагоджена і широко поширена мережа конвертаційних центрів з набором універсальних і таких, що жорстко тарифікуються послуг, що надаються підприємцям? Адже без конвертаційних схем неможливі були б і чорні зарплати як такі", - відзначає автор.
Він підкреслює, що існування чорних зарплат живить низка взаємопов'язаних обставин, коріння яких в недосконалості існуючої податкової і фінансової системи, корупції в державному апараті. Але найголовнішим чинником, що зумовлює безперспективність протидії цьому явищу репресивними заходами, на його думку, є те, що існуючий стан справ влаштовує всі сторони відносин, пов'язаних з цим явищем. "Зарплати в конвертах це ж один з проявів корупційності не лише нашої держави, але і суспільства, за яку несе в рівній мірі відповідальність і той, хто дає хабар, і той, хто його бере", - пише адвокат.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас