Українців зігрівають обіцянками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців зігрівають обіцянками

Енергетика
732
Парламент вирішив допомогти споживачам житлово-комунальних послуг не платити за ненадані їм послуги з теплопостачання. Схвалений вчора депутатами законопроект передбачає, що у разі аварії теплокомуненерго зобов'язане буде відновити теплопостачання у встановлені урядом терміни і провести автоматичний перерахунок для всіх споживачів. Учасники ринку побоюються, що ухвалення закону стане приводом для додаткових перевірок з боку контрольних органів.
Верховна рада посилює вимоги до виробників і постачальників житлово-комунальних послуг і змінює порядок розрахунку за них. Про це йдеться в проекті закону № 7099 депутата Наталії Королевської ("БЮТ-Батьківщина"), який парламент вчора схвалив у першому читанні. Планується, що оплата теплової енергії вироблятиметься не "у формі попередньої оплати", а відповідно до умов договору між споживачем і постачальником послуг. У договорах не можна буде прописувати послуги, не передбачені типовими угодами, розробленими Кабінетом міністрів.
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства буде встановлювати граничний термін перерв у наданні послуг, пов'язаних з аваріями або ремонтом теплових або водопостачальних мереж. Якщо відновлення послуги затягнеться, підприємства та місцева влада зобов'язані будуть "здійснити заходи щодо зменшення негативних наслідків для споживачів". При цьому підприємства галузі протягом місяця будуть проводити автоматичний перерахунок вартості неотриманих споживачами послуги. Серед іншого проектом запропоновано зобов'язати підприємства теплової енергетики розпочинати і завершувати опалювальний сезон одночасно для всіх споживачів.
У комітеті Ради з будівництва, містобудування, ЖКГ і регіонального розвитку вважають, що ухвалення цього закону не поліпшить ситуацію в галузі. "Цей документ частково має містечковий характер. Встановлюючи граничні терміни для ремонту мереж, ми не вирішимо проблему їх зносу. Необхідно спочатку скоротити теплові втрати в житловому фонді та провести реконструкцію мереж, - зазначає заступник голови комітету Ігор Лисов (Партія регіонів).- Для громадян, які будуть обмежені у виборі додаткових послуг, альтернативою може стати створення об'єднання співвласників багатоквартирних будинків".
Учасники ринку ініціативу схвалили, проте побоюються посилення контролю з боку регулятора. "Ми вважаємо, що автоматичне проведення перерахунку для всіх споживачів після аварії або ремонту позбавить нас і споживачів плутанини при оплаті послуг, і люди не будуть обурюватися, що з них стягують зайві гроші. Мінусом є те, що встановлені для нас терміни ремонту мережі можуть бути далекі від реальності, а на підприємство потім можуть чекати штрафні санкції", - відзначив заступник директора кіровоградського ТКЕ Володимир Куликов. "Ухвалення цього документа означає, що на підприємства очікує посилення контролю і часті позапланові перевірки виконання нового порядку надання послуг", - повідомили в Івано-Франківському ТКЕ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас