Дорога нафта допоможе російському бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорога нафта допоможе російському бюджету

Енергетика
257
Росія в 2011 р. не планує виходити на зовнішні ринки запозичень з-за високої ціни на нафту, повідомив віце-прем'єр Олексій Кудрін. "Доходи нормальні, платіжний баланс сильний", - сказав він (цитата за "Інтерфаксом"). Доходи бюджету розраховувалися виходячи з ціни бареля нафти в $75, прогноз Мінекономрозвитку - $105.
Завдяки нафті, що подорожчала Росія отримає 1130 млрд руб. додаткових нафтогазових доходів (на третину більше, ніж у 2010 р.), всього - 1,46 трлн, говориться в проекті поправок бюджету-2011. У них дефіцит скорочено з 3,6 до 1,3% ВВП - до 719 млрд руб., Внутрішні позики зменшені на 976,5 млрд руб. до 791,8 млрд, зовнішні - на 118,4 млрд до 72,7 млрд.
За даними казначейства, профіцит бюджету за січень - квітень склав 134,3 млрд руб., доходи - 3,34 трлн руб. (майже 33% від уточненого плану). За такої динаміки бюджет за підсумками року може виявитися збалансованим, необхідності в позиках просто не буде, вважає Володимир Тихомиров з ФК "Відкриття". "Якщо бюджет стане дефіцитним, фінансувати його краще через внутрішні позики: це знімає валютні ризики", - пропонує Микола Подгузов з "ВТБ капіталу". Зовнішні позики вимагають більш трудомісткої роботи з інвесторами: за нормального функціонування внутрішнього ринку потреби в них немає, додає він. Минулого тижня Мінфін розмістив на внутрішньому ринку 30 млрд руб., вчора - ще 20 млрд.
Внутрішні позики дешевші, зауважують аналітики. Якщо перерахувати параметри п'ятирічних рублевих облігацій у валюту, їх прибутковість виявиться нижче на 30-50 базисних пунктів, підрахував Подгузов. Російські єврооблігації зараз торгуються з прибутковістю 4-5%, говорить Тихомиров.
За такої низької вартості запозичень, як зараз, Росія могла б безболісно збільшувати зовнішній борг, сперечається Юлія Цепляєва з BNP Paribas. Краще позичати й накопичувати доходи на випадок погіршення зовнішньої кон'юнктури, переконана гендиректор Центру розвитку Вищої школи економіки Наталя Акіндінова. Але після дефолту 1998 р. російський уряд перестраховується і за будь-якої можливості відмовляється від позик за кордоном, констатує Цепляєва. Ситуація може різко змінитися, як було в 2008 р., обережний Тихомиров.
Мінфін може задіяти інший інструмент фінансування дефіциту - рублеві євробонди, які за Бюджетним кодексом належать до категорії внутрішнього боргу: їх розміщення може скласти близько 40 млрд руб., як і в лютому, говорив раніше заступник міністра фінансів Сергій Сторчак.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас