Металевий присмак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металевий присмак

Банківські метали
3052
В січні далекого 2000 р. приватний підприємець Василь придбав з цікавості 10-грамовий зливок банківського золота за 50 грн. за 1 м. Про те, що покупка обійшлася всього в 500 грн. (близько $95), нагадала лише квитанція, яка завалявся у сейфі.
Зараз, після закінчення 11 років, Василь може здати в банк метал по 380 грн. за 1 г, тобто в 7,6 рази дорожче, ніж коли зробив покупку. А за злиток він може отримати в банку 3,8 тис.грн. (або близько $480).
Для порівняння: якби підприємець поклав тоді 500 грн. на депозит під фіксовану ставку в 15% річних з нарахуванням складних відсоткових виплат, то за 11 років його первісна інвестиція збільшилася б всього в 4,7 рази - до 2,3 тис.грн.
Втім, навряд чи нашому герою варто поспішати здавати свій злиток, адже дорогоцінні метали продовжують стрімко рости в ціні. Так, в кінці квітня вартість 1 трійської унції золота встановила новий рекорд - $1536.
Жовтий метал дорожчає вже 11-й рік поспіль, що є найтривалішим ралі з 1920 р. Тільки з початку поточного року золото виросло в ціні на 8%. Ще швидше зростає вартість іншого дорогоцінного металу - срібла.
Минулого тижня липневі ф'ючерси на цей метал додали в ціні 3,4%, досягнувши позначки в $47,5 за унцію, що є рекордом з 1980 р. З початку нинішнього року срібло подорожчало на 54%.
Гинуть за метал
Подорожчання дорогоцінних металів на міжнародних ринках сприяє їх популярності в Україні. Станом на 4 травня банки купували золото в 10-грамових злитках по 363-396 грн. за 1 г, діапазон "продажних" цін аналогічних злитків становив 399-413 грн.
У цей же день 250-грамовий злиток срібла можна було здати по 8-12 грн. за 1 г, а продавали такі злитки банки по 13,1-14,5 грн. за 1 м.
У більшості фінустанов, опитаних Бізнесом, констатують збільшення обсягів імпорту банківських металів, а також обсягів реалізації ввезених злитків або монет. Так, в "VAB Банку" за I квартал продаж золота (у злитках і без фізичної поставки) виріс майже на 60% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
У січні - березні 2011 р. ПУМБ імпортував золотих злитків майже на 100 кг. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року обсяг ввезення металу збільшився в 5,5 рази.
При цьому в I кварталі банк реалізував золота більш ніж на 25 млн грн. (близько 70 кг). Обсяги реалізації дорогоцінних металів в Індустріалбанку за підсумками I кварталу поточного року збільшилися ще більше - в 7,4 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. Банк "Фінанси та Кредит" у першій чверті поточного року завіз у країну 40 кг золота і більше 413 кг срібла.
Крім того, було імпортовано майже 5,4 тис. монет із дорогоцінних металів загальною масою приблизно 167 кг. За словами Ігоря Львова, заступника голови правління банку "Фінанси та Кредит", в I кварталі банк в основному продавав срібло (як у злитках, так і у вигляді монет).
Тоді коли в I кварталі минулого року зовсім не завозив срібних монет. Основними покупцями виступають фізичні особи. Обсяги реалізації срібла в I кварталі склали близько 480 кг, золота - близько 100 кг. Були продані також майже всі завезені в січні - березні монети.
У деяких банках срібло різко випередило за популярністю золото ще минулого року. Зараз дана тенденція слабшає. Наприклад, банк "Хрещатик" у I кварталі 2011 р. імпортував 643,7 кг золота і 1416 кг срібла. Для порівняння: за аналогічний період 2010 р. банк ввіз на територію України 620 кг золота і 3705 кг срібла.
Наведені дані свідчать про те, що імпорт золота залишився практично на тому ж рівні, тоді коли імпорт срібла скоротився більш ніж удвічі. Що стосується реалізації золотих злитків безпосередньо клієнтам, то тут об'єми і динаміка такі ж, як і з імпорту металів.
Цікаво, що деякі великі фінустанови покинули ринок банківських металів під час кризи. "З 2010 р. Укрсоцбанк не ввозив золото. Цей напрям не був затребуваним в країні, оскільки, згідно з даними експертів, обсяги реалізації дорогоцінних металів під час кризи знизилися до нуля", - відзначає Максим Петренко, начальник департаменту продажів центру роздрібного бізнесу Укрсоцбанку.
Втім, Укрсоцбанк планує вже найближчим часом відновити роботу з банківськими металами і прогнозує щомісячний обіг реалізації золота клієнтам на рівні 10 кг.
Депозитні залишки
Як правило, пересічні громадяни купують золоті злитки невеликих номіналів - до 50 р. Наприклад, в Індустріалбанку середній обсяг однієї покупки в I кварталі цього року склав приблизно 35,4 м. У ПУМБі структура покупців золотих злитків така: 80% металу реалізується ювелірам і 20% - фізичним особам.
При цьому ювеліри в середньому разово купують 250-500 г, фізичні особи - 50 р. Аналогічний середній обсяг купівлі в банку "Фінанси та Кредит". У банку "Хрещатик" констатують, що сегмент покупців дорогоцінних металів на внутрішньому ринку залишається незмінним: 85-90% - це ювелірні компанії і 10-15% - фізичні особи.
Середній же обсяг купівлі одного клієнта визначити складно, відзначають у банку. "Якщо йдеться про фізичних осіб, то вони купують від 1 г до 3 кг. Якщо ми говоримо про ювелірні компаніях, то тут також дуже різні обсяги: від 200 г до 10-15 кг", - розповідає Ірина Павленко, начальник управління з роботи з дорогоцінними металами банку "Хрещатик".
Найчастіше клієнти купують банківські метали з метою подальшого їх розміщення на депозитах. Так, в "VAB Банку" приблизно 20% проданих золотих злитків клієнти вносять на депозитні рахунки. В результаті, за I квартал поточного року "золотий" депозитний портфель виріс на 29%. Середній розмір депозиту по банку становить близько 10,5 трійської унції (327 г, або 125 тис.грн.).
У Індустріалбанку на 1 квітня поточного року залишок з "металевих" депозитів дорівнював майже 3 млн грн. (близько 8 кг золота). При цьому середня сума одного "золотого" депозиту - близько 130 тис.грн. (342 г металу).
На "металевих" депозитах у банку "Фінанси та Кредит" осідає майже половина металів, реалізованих клієнтам. У підсумку, за I квартал 2011 р. портфель "золотих" депозитів збільшився і на 1 квітня перевищив еквівалент 125 млн грн., або 11 тис. трійських унцій (342 кг), що становить майже 2% всього депозитного портфеля банку.
Середній розмір депозитного договору в золоті на 1 квітня 2011 року склав 11,8 трійської унції (еквівалент 127,6 тис.грн.). Примітно, що більшість фінустанов ("VAB Банк", Індустріалбанк, "Фінанси та Кредит") не працюють з депозитами в сріблі. Обсяг "золотих" депозитів у банку "Хрещатик" станом на 1 квітня 2011 р. у гривневому еквіваленті склав 70,7 млн ​​грн., в сріблі - 296,6 тис.грн.
При цьому за I квартал нинішнього року обсяг депозитів у золоті в цьому банку виріс на 20,7 млн ​​грн., а в сріблі - тільки на 296,6 тис.грн. У банку відзначають, що депозити в сріблі клієнти почали відкривати тільки цього року.
Середня сума вкладу в золоті складає приблизно 500 г, в сріблі - 15 кг. У гривневому еквіваленті ці величини майже рівні між собою - по 190 тис.грн. кожна.
Як повідомив Максим Петренко, під час активної торгівлі золотом (2007-2009 рр.) близько 10% проданого Укрсоцбанком металу осідало на депозитах. При цьому, на думку експерта, левову частку "металевих" депозитів по всій банківській системі відкривали всього приблизно 30 клієнтів.
За словами Петренка, настільки великі клієнти зазвичай купують золото кілограмами і, не виносячи його з банку, залишають на депозиті. Тоді коли середньостатистичні громадяни купують, як правило, один-два злитки по 5-10 р.
Нагадаємо, що вклади у банківських металах не потрапляють під державні гарантії з боку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).
Срібло vs золото
Як вже писав БІЗНЕС, попит інвесторів на срібло істотно активізувався на тлі його більш швидкого подорожчання в порівнянні із золотом. "Ще кілька років тому срібло купували виключно ювелірні компанії для використання у виробництві. Зараз клієнти починають проявляти інтерес до срібла в цілях інвестицій. Це видно за обсягом залучених цього року депозитів в сріблі", - відзначає Ірина Павленко, але при цьому підкреслює, що превалює інтерес все-таки до золота.
Інші банкіри також не поспішають присуджувати перемогу сріблу у віртуальній сутичці із золотом. Вони констатують різке збільшення попиту на срібло, але все ж зазначають, що золото, як і раніше більш затребуване інвесторами.
"Питання не тільки в тому, що срібло дорожчає швидше за золото. Просто срібло дешевше і, відповідно, дещо доступніше для дрібних інвесторів. Масового перемикання клієнтського попиту на срібло немає, - міркує Володимир Піщаний, менеджер з операцій з банківськими металами "VAB Банку". - Правильніше сказати, що з середини минулого року клієнти стали помітно більше уваги приділяти операціям зі сріблом в порівнянні з попереднім періодом (а не в порівнянні з золотом)".
Аналогічну позицію обстоює і Максим Петренко: "Золото посідало і посідає лідерські позиції в порівнянні з сріблом. Однак це не стосується монет. Срібні ювілейні монети більш популярні, оскільки більш доступні". Учасники ринку підкреслюють, що операції зі сріблом і раніше здійснюють дуже небагато банків.
Прогнози
За даними опитування, проведеного агентством Bloomberg, 18 з 21 трейдера, інвестора і аналітика очікують на збільшення вартості золота. Обумовлено це тим, що долар подешевшав щодо євро до мінімуму з грудня 2009 р., після того як 27 квітня Федеральна резервна система (ФРС) США оголосила про намір зберігати мінімальні відсоткові ставки протягом тривалого часу.
Після цієї заяви глави ФРС Бена Бернанке 1 унція золота за одну добу подорожчала на $15. "Поки Бернанке стоїть на чолі центробанку, долар дешевшатиме, а золото - дорожчатиме", - стверджує Едріан Дей, президент Adrian Day Asset Management.
Олександр Фомін, начальник управління казначейства Індустріалбанку, вважає, що ціна на золото в короткостроковій перспективі повинна досягти рівня в $1550 за 1 унцію. Банкір не бачить серйозних причин для зміни висхідного тренда вартості металу, тим більше в умовах девальвації долара і політичної нестабільності на Близькому Сході.
На думку Максима Салутіна, заступника начальника управління грошового обігу, неторгових і касових операцій ПУМБ, рівень в $1600 за 1 унцію виглядає цілком досяжним вже до кінця року.
Що стосується срібла, то учасники ринку констатують, що для припинення зростання цін на цей метал потрібні якісь дуже суттєві причини, наприклад, масштабна реалізація його з боку великих операторів ринку, які прагнуть зафіксувати прибуток на рекордно високих рівнях. При цьому рівень цін в $50 за 1 унцію срібла представляється метою найближчого майбутнього.
Водночас експерти не виключають корекційного зниження цін на срібло в середньостроковій перспективі.
За оцінками аналітиків Forex Club (України), у разі позитивних коментарів голови Європейського центробанку (ЄЦБ) Жана-Клода Тріше щодо можливості майбутнього підвищення відсоткових ставок, котирування золота отримають додатковий імпульс для зростання.
Рівнем опору (максимально можливий рівень) на найближчі п'ять торгових сесій стане ціна в $1595 за 1 тройську унцію. Але якщо макроекономічні дані з США виявляться позитивними і ЄЦБ не буде натякати на підвищення відсоткової ставки, американський долар може почати зміцнюватись, тим самим чинячи тиск на вартість золота.
У такому випадку підтримкою (мінімально можливий рівень) для дорогоцінного металу майбутнього тижня буде виступати рівень в $1510 за 1 унцію.
Якщо ж говорити про більш довгострокові прогнози, є думка, що через стимулювання економіки Японії золото може дорожчати швидше за усілякі прогнози. Пояснення таке: інвестори будуть скуповувати дорогоцінний метал в очікуванні на гіперінфляцію, оскільки Центробанк Японії (і не тільки) накачує економіку грошима.
Втім, за словами Роба Мак-Юена, голови ради директорів та генерального директора компанії US Gold Corp, зараз золото перебуває в середині "суперциклу", який завершиться до 2015 р.
Таким чином, на думку експерта, не виключено, що через три-чотири роки ціна на золото може досягти $5 тис. за 1 унцію. Даний прогноз заснований на історичній динаміці цін на золото і відносно вартості металу до фондового індексу Dow Jones з 1970 р.
Упущена вигода
Рік тому станом на 1 травня 2010 р. НБУ мав золотовалютні резерви на суму, еквівалентну $26,4 млрд. У тому числі у резервах були 26 т банківського золота менш ніж на $1 млрд, тобто 3,8% усіх запасів.
Якби Нацбанк на початку травня минулого року перевів в золото $25 млрд власних резервів, то через рік, продавши дорогоцінний метал, він зміг би заробити $7,4 млрд чистого прибутку. Таким чином, прибутковість операцій з резервами склала б майже 30% річних, замість традиційних 3-4%. Показово, що за час "золотої лихоманки" НБУ докупив в резерви всього 2 т жовтого металу.
Ірина Павленко, начальник управління з роботи з дорогоцінними металами банку "Хрещатик"
- У зв'язку з ситуацією, що склалася на міжнародних ринках дорогоцінних металів, робити які-небудь прогнози дуже важко. Більшість світових аналітиків, що формують свій прогноз, як правило, в грудні за цінами дорогоцінних металів на наступний рік переглядають свої прогнози.
Якщо говорити про середні прогнози, зроблених в кінці 2010 р. на 2011 р., то мінімальна ціна золота повинна була скласти $1268, максимальна - $1632 за 1 унцію; мінімальна ціна на срібло - $22,93, максимальна - $38,36 за 1 унцію.
Водночас ми бачимо, що золото вже торгується в діапазоні $1500-1512 за 1 унцію і поки не досягло максимальної прогнозної ціни, а вартість срібла - в межах $44-47 за 1 унцію, тобто давно перевищила раніше прогнозований рівень максимальної ціни.
На початку березня багато аналітиків корегували свої прогнози щодо срібла і припускали, що ціна на цей метал до кінця року досягне рівня $50 за 1 унцію.
Очевидно, є всі передумови до того, що срібло може взяти цю висоту набагато раніше.
Ігор Львов, заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит"
- У 2011 р. превалюють операції з банківським сріблом. Приміром, якщо в 2010 р. ми активно завозили золото (близько 1 т золота і близько 200 кг срібла), то в 2011 р. простежується інша картина. Тільки у I кварталі ми імпортували 413 кг срібла. Якщо так і далі піде, то ми вийдемо на показник в 1-1,2 т. Тенденція більшої популярності срібла буде простежуватися і надалі. До кінця року 1 унція золота, за прогнозами експертів, буде коштувати $1550, срібла - $80-100. Я цілком поділяю дані прогнози.
P.S. Минулого четверга, 5 травня, ціна на золото впала до $1480, а на срібло - до $35 за 1 унцію.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас