Тимчасових неприємності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимчасових неприємності

Казна та Політика
1014
П'ять банків з тимчасовими адміністраціями не дають банківській системі знову стати прибутковою. Без урахування їх сумарних втрат на 1,1 млрд грн інші кредитні установи за підсумками I кварталу отримали прибуток розміром 894 млн грн. Якщо б всі банки показували реальні результати, збитковими були б й інші, говорять експерти. Несподівана збитковість банківської системи в I кварталі 2011 року розміром 210 млн грн після двох місяців прибуткової діяльності, як виявилося, була викликана різким погіршенням ситуації в кредитних установах, що знаходяться під тимчасовим управлінням Нацбанку.
Це випливає з оприлюдненої днями консолідованої звітності всіх 176 банків. З них збиток отримали всього 32, а найбільший негативний фінансовий результат припав на 5 банків з тимчасовими адміністраціями: "Володимирський", Діалогбанк, Родовід Банк, Соцкомбанк і "Столиця". За три місяці вони втратили в цілому 1,105 млрд грн, найбільше - Родовід Банк (392,9 млн грн). Без урахування цих установ банківська система показала прибуток в 894 млн грн. Серед лідерів за збитками залишилися УкрСиббанк і банк "Форум", хоча їх негативний результат не завадив групі найбільших банків стати прибутковою (544 млн грн).
Ситуація в адміністрованих кредитних установах погіршилася через чергову хвилю резервування під проблемні позики. У Соцкомбанку резерви поки складають 45% від портфеля кредитів, тоді коли у "Володимирському", Родовіда і "Столиці" - 76-88%, а Діалогбанк вже заявив про 100-відсотковий рівень "проблемки". Ці банки відображали проблемні кредити у звітності не відразу, а поступово, що дозволяло розтягувати збитки в часі.
Відзначимо, НБУ вже продовжив термін роботи адміністраторів чотирьох з п'яти проблемних банків. Вчора завершився термін повноважень тимчасового адміністратора в Діалогбанку, але в Нацбанку не змогли повідомити, чи буде ліквідована кредитна установа. "Банки будуть створювати резерви ще мінімум рік, тому багато хто з них продовжать показувати збитки. Банки з тимчасовими адміністраціями збиткові, тому що для отримання прибутку потрібно вести хоч якусь діяльність", - говорить аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач.
Банкіри визнають, що ситуація в системі могла бути набагато гіршою, однак багато кредитних установ не розкривають своїх реальних проблем. "У системі настала хитка стабільність, але кредитний портфель все одно дуже непростий.
Тому в майбутньому можливі різні несподіванки, і в кращому випадку цього року система вийде в нуль, - розповідає член правління Промінвестбанку (-48,7 млн грн) Владислав Кравець.- Тимчасові адміністрації нічого не прикрашають в банках і надають все з особливим цинізмом, щоб їх потім не звинуватили в приховуванні проблем. А там, де найманий менеджмент і приватні власники, все тихо, щоб через кілька років відбити збитки. Інакше почнеться відтік депозитів, буде введена тимчасова адміністрація, і банк просто помре".
Проблема подальшого існування найбільш збиткової кредитної установи - Родовід Банку - поки не вирішена. Раніше глава Нацбанку Сергій Арбузов заявляв про намір створити на його базі "банк поганих активів". "Родовід Банк простіше ліквідувати з мінімальними втратами, тому що він не в змозі залучати депозити, - впевнена Головач.- Ідея створювати на його базі "банк поганих активів" на перший погляд здається нелогічною. Правильніше було б створити спеціалізоване агентство зі спеціально підготовленим персоналом, якого в Родовід Банку швидше за все на даний момент нема ".
Лідери банківського ринку за розміром збитків і прибутку в I кварталі 2011 року, млн грн
Джерело: Національний банк
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас